Nagyvilág

A Gazprom zárta le a magyar-ukrán gázvitát

Gazprom / Facebook
Gazprom / Facebook
Elzárták a gázcsapot, Ukrajnán keresztül már nem érkezik orosz gáz Magyarországra.

A Gazprom leállította a földgáz szállítását Ukrajnán keresztül Magyarországra – jelentette be péntek reggel az ukrán gázszállítást üzemeltető cég, az OGTSU. A Kiszó.net szerint a vállalat nehezményezi, hogy a gázszállítás annak ellenére leállt, hogy még egy évig érvényes a gáztranzit-megállapodás, amelyben az orosz fél előre lekötött napi 24,6 millió köbméter mennyiségű kapacitást az ukrán vezetékben.

Szerhij Makohon vezérigazgató emlékeztetett rá, Magyarország a napokban új gázszerződést írt alá Oroszországgal, a tíz plusz öt éves megállapodásban rögzített 4,5 milliárd köbméternyi földgáz október 1-től Ukrajnát megkerülve érkezik Magyarországra. A cég  közleménye hangsúlyozta, Ukrajna virtuális reverz (visszafordított áramlású) bázisát kihasználva vett eddig földgázt Magyarországtól, amire ezt követően nincs lehetőség.

Magyarország évtizedek óta kap Ukrajnán keresztül orosz gázt, az ukrán fél soha nem szegte meg kötelezettségeit. Sőt, az ukrán útvonal a legköltséghatékonyabb, mivel ez a legrövidebb út Magyarország gázellátásához

Szerhij Makohon szerint a Gazprom jelenleg monopolizálja a gáz szállítását, ami kérdéseket vet fel az uniós gázpiacok működésének alapvető elveiről – a versenyképességről és az átláthatóságról. Az OGTSU vezérigazgatója szerint Oroszország politikai célokra használja gázszállítási monopóliumát.

A magyar–orosz gázszerződés komoly feszültséget okozott Kijev és Budapest között, de a magyar kormány szerint a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés minden szempontból megfelel a magyar nemzeti érdekeknek.

A Gazprom lépése egyébként magyar részről nem meglepő, mert Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön a szerb belügyminiszterrel közösen helyezte üzemi nyomás alá a szerb-magyar gázvezetéket Kiskundorozsmán. A minisztérium közleménye szerint ezzel péntek reggel hat órától, „a gázév első napjának első órájától” megkezdődött a földgáz kereskedelmi forgalmazása a két ország között.

Szijjártó Péter megismételte, sem Ukrajnának, sem más országnak sincs köze ahhoz, hogy a magyarok kivel, miről és hogy állapodnak meg. Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter azt mondta, fontos pillanat ez országa szempontjából, mert Szerbia eddig fizetett a gáztranzitért, míg most neki fognak ezért fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik