Jasmin Merdan / Getty Images
Nagyvilág europoli

Több kelet-európai ország vízummentességének felfüggesztését kérik nyugati államok

Egyre több a visszaélés.

Több balkáni ország, így Szerbia, Moldova és Montenegró, valamint Ukrajna és Grúzia felől is vízumkötelezettséget vezethet be Németország, Olaszország és Franciaország, írja egy kiszivárgott uniós dokumentumra hivatkozva a Szabad Európa. A portál szerint a döntést különböző visszaélések indokolják, úgy mint jogellenes tartózkodás és megalapozatlan menekültügyi kérelmek.

A kérdéses dokumentumot szeptember 27-én készítették, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének nyugat-balkáni körútja idején. E szerint a három nyugat-európai ország egyre nehezebben viseli a vízummentességgel való állítólagos visszaéléseket. A dokumentum kitér arra, hogy az elmúlt hónapokban megugrott az engedély nélküli tartózkodási jogsértések száma albán, moldovai, ukrán és szerb állampolgárok részéről, a grúz menedékkérelmek száma pedig több mint 50 százalékkal nőtt a koronavírus-járvány előtti év azonos időszakához képest.

A franciák, az olaszok és a németek mellett Belgium és Csehország is kifogást emelt a sok visszaélés miatt, nyíltan azonban egyelőre csak Hollandia panaszkodott, ők egyszer már kérték, hogy függesszék fel Albánia vízummentességét, ám a kérést az Európai Bizottság elutasította.

A lap említi, hogy a vízumfelfüggesztési mechanizmus értelmében az illegális tartózkodás vagy az alacsony jóváhagyási arányú menedékkérelmek több mint 50 százalékos növekedése a vízum újbóli bevezetéséhez vezethet majd. Az EU október 6-án tart csúcstalálkozót a nyugat-balkáni országok vezetőivel.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.