Nagyvilág europoli

Ausztriába már meg is érkezett a helyreállítási csomag első része

Tobias Steinmaurer / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP
Tobias Steinmaurer / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP
450 millió eurót kaptak meg a megítélt 3,5 milliárdból.

Ausztriába megérkezett az Európai Unió járvány utáni helyreállítási csomagjának első, 450 milliós része – jelentette be Werner Kogler alkancellár szerdán Bécsben a Gernot Blümel pénzügyminiszterrel és Karoline Edtstadler európaügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón.

Az osztrák helyreállítási tervet júniusban fogadta el az Európai Bizottság. A program alappillérét a jövőorientált, fenntartható fejlődést szem előtt tartó, klímabarát beruházások képezik.

Az európai uniós Next Generation EU helyreállítási alapokból Ausztria 3,5 milliárd eurót kap, melynek egy része közvetlen támogatás, másik része pedig hitel. A most beérkezett 450 milliós kifizetés lényegében egy előleg, tehát amint a beruházások elérik a meghatározott mérföldköveket, úgy érkeznek majd folyamatosan a további pénzeszközök.

Az alkancellár kijelentette, hogy Ausztria a támogatás minden egyes centjét le fogja hívni, és a hazai pénzeszközök hozzárendelésével együtt az a cél, hogy az ország erősebben kerüljön ki a koronavírus-válságból, mint amilyen állapotban a válság előtt volt. „Az osztrák helyreállítási csomag amellett, hogy túlteljesíti a szigorú követelményeket, egy jobb jövőt teremt nemcsak Ausztria, de remélhetőleg az Európai Unió számára is” – tette hozzá Werner Kogler.

Az ökológiai, digitalizációs és klímabarát projektek – az épületszanálásoktól kezdve a vasúthálózat bővítésén át a szélessávú internet teljes körű kiépítéséig – és a jövőorientált gazdasági ágak támogatása a gazdaság szerkezeti reformjának és egyúttal növekedésének a garanciája, hangsúlyozta a zöldpárti politikus az MTI tudósítása szerint.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik