Nagyvilág

Német választás: Vereségük után a kereszténydemokraták is tárgyalnának a kormányalakításról

MTI/AP/Markus Schreiber
MTI/AP/Markus Schreiber

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége elismeri, hogy csak a második helyet érte el a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, ezért nem követeli magának a kormányalakítás jogát, de készen áll tárgyalni arról, hogy egy új koalíció vezető ereje legyen – jelentette be a pártszövetség kancellárjelöltje hétfőn Berlinben.

Armin Laschet tájékoztatóján hangsúlyozta: a Bundestag-választás szoros eredménye azt jelenti, hogy egyik “egykori nagy néppárt” – azaz a CDU/CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) – sem kapott egyértelmű felhatalmazást a kormányalakításra.

A CDU/CSU-t és az SPD-t alig egy százalékpont választja el egymástól, ezért a választási eredmény helyett az a döntő tényező, hogy melyik erő tud többséget szervezni maga köré a parlamentben – mondta.

Kiemelte, hogy készen állnak tárgyalni a kormányzati együttműködésről a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP), a Bundestag azon pártjaival, amelyekkel az SPD is kormányozni kíván.

Elmondta, hogy a CDU/CSU fájdalmas veszteségeket szenvedett a választáson, és ebben személyesen is van felelőssége.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik