Nagyvilág

Felső-Ausztriában egy törpepárt okozott meglepetést

Maradhat a koalíció, tarolt az Osztrák Néppárt, de megjelentek az oltásszkeptikusok. Grazot behúzták a kommunisták.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) nagyarányú győzelmével zárultak a felső-ausztriai tartományi választások, az eredmény további hat évre megerősítette posztján az eddigi tartományfőnököt. Thomas Stelzer közösségi oldalán (kiemelt kép) megköszönte a bizalmat, a munka folytatását ígérte azért, hogy

Felső-Ausztria a lehetőségek földjévé váljon.

 Sebastian Kurz kancellár személyesen, a felső-ausztriai ÖVP linzi eredményváróján és Facebook-oldalán is gratulált a győzelemhez Thomas Stelzernek.

A vasárnap 16 órakor zárult felső-ausztriai választásokon a választásra jogosultak 76,37 százaléka vett részt – írta az MTI.

Végleges, de nem hivatalos adatok:

  • Osztrák Néppárt (ÖVP) 37,61 százalék,
  • Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 19,77 százalék,
  • Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 18,58 százalék,
  • Osztrák Zöld Párt (Die Grünen) 12,31 százalék,
  • Emberek, Szabadság, Alapjogok (MFG) 6,23 százalék,
  • Osztrák Liberális Fórum (NEOS) 4,24 százalék.

Hivatalos eredmény a levélszavazatok összeszámolása után lesz. Az valószínű, hogy Felső-Ausztriában marad az ÖVP és az FPÖ koalíciója, noha utóbbi több mint tíz százalékot veszített a 2015-ös eredményéhez képest.

A legnagyobb meglepetést a februárban megalakult MFG okozta. Az országos hálózattal nem rendelkező törpepárt programjának alapját a kormány járványellenes intézkedéseinek elutasítása és az oltással szembeni szkepticizmus adja.

Stájerország székhelyén, Grazban az önkormányzati választás legnagyobb meglepetését az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) okozta. 28,9 százalékkal győzött. Megelőzve a Néppártot (25,7%), amelynek polgármestere, Siegfried Nagl elismerte a vereséget, és a hivatalos végeredmény bejelentése előtt lemondott. Nagl 18 évig volt polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik