Nagyvilág

Tombol a járvány Romániában: 145 halott, 7116 új fertőzött 24 óra alatt

MTI / Lehoczky Péter
MTI / Lehoczky Péter
A koronavírus-járvány negyedik hulláma a gyerekeket sem kíméli.

Romániában harmadik napja haladja meg a hétezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, negyedik napja pedig száznál is többen halnak meg 24 óra alatt – írja a Főtér.ro.

Az elmúlt 24 órában 7116 új fertőzöttet regisztráltak (tavaly december óta nem volt ennyi beteg), 21 211 PCR-teszt és 35 449 antigén gyorsteszt alapján. A pozitivitási ráta 12,56%-os. Csütörtök reggel óta 145 halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírussal.

A járvány gyors terjedését jelzi, hogy már 9476-an szorulnak kórházi ellátásra. 1116-an vannak intenzív osztályon. Egyre több a gyermek a kórházakban: 255 kiskorú közül 16-an vannak intenzív terápián.

Romániában már csak 23 szabad ágy van az intenzív osztályokon, a  lakosságarányos fertőzési ráta alapján hét megyét soroltak be a vörös kategóriába, tizenegyet a sárgába. Bukarest (991) után a legtöbb új esetet Temes (470), Kolozs (347), Ilfov (338) és Dolj (327) megyében regisztrálták.

Én nem vagyok egy reklámcég

– mondta a romániai oltáskampány kudarcáról Florin Cîtu miniszterelnök, akit a Maszol.ro idézett. A kormányfő a Digi24 műsorában közölte, ő maga és kormánya mindent tőle telhetőt megtett a sikerét. Emlékeztett rá, hogy a vakcina mindenkin segít.

Talán nem én vagyok a legmeggyőzőbb ember a világon, de én az elsők között oltattam be magam, aztán a másodikat is felvettem, bejártam egész Romániát, és azt hiszem, minden nyilatkozatomban az oltási kampányról beszéltem.

Szerinte Romániában évek óta erős az oltásellenesség, amit a szélsőséges pártok támogatnak. Később az interjúra reagált Vlad Voiculescu, akit Florin Cîtu áprilisban menesztett az egészségügyi miniszteri posztról. Facebook-posztjában azt írta, az általa vezetett tárca már január 6-án bemutatott egy oltási stratégiát, amelynek része lett volna egy reklámügynökség bevonása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik