Nagyvilág

Olaszországban letartóztatták a volt katalán elnököt

(Photo by BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
(Photo by BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Őrizetbe vették csütörtökön Olaszországban Carles Puigdemont függetlenségpárti EP-képviselőt és volt katalán elnököt, aki 2017 óta Belgiumban él száműzetésben, miután Katalónia megkísérelte elszakadását Spanyolországtól – írja az MTI.

Puigdemontot letartóztatták, amikor megérkezett Szardíniára, ahová európai parlamenti képviselőként utazott

– közölte ügyvédje, Gonzalo Boye a Twitteren. Őrizetbe vétele egy 2019. október 14-én kelt európai elfogatóparancs alapján történt. A katalán vezetőt Alghero városban tartóztatták le, erősítette meg kabinetfőnöke, Josep Lluis Alay.

Az Európai Parlament március 9-én felfüggesztette Puigdemont és két másik függetlenségpárti képviselő mentelmi jogát, amit július 30-án az Európai Unió bírósága is megerősített. A 2017-es katalán elszakadási kísérlet óta Puigdemont Belgiumban élt száműzetésben, hogy elkerülje a spanyol igazságszolgáltatás büntetőeljárását. Június végén rá nem terjedt ki a Spanyolországban bebörtönzött kilenc függetlenségpárti aktivistának adott kegyelem, és a szocialista Pedro Sánchez vezette spanyol kormány továbbra is azt akarja, hogy Spanyolországban állítsák bíróság elé.

A volt katalán elnök ellen az alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazás miatt büntetőeljárás indult lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik