Nagyvilág

Brazíliában hajléktalanok elfoglalták a tőzsdét, és tiltakoztak az egyre nagyobb elszegényedés miatt

Andre Coelho / MTI / EPA / EFE
Andre Coelho / MTI / EPA / EFE

Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget, írja az MTI. A Folha de Sao Paulo című helyi lap idézte a megmozdulás szervezőit. A Hajléktalan Munkások Mozgalma (MTST), valamint a Félelem Nélküli Emberek (Frente Povo sem Medo) nevű csoport szerint Jair Bolsonaro elnök kormányának politikája felelős az országban kialakult gazdasági szakadék kiszélesedéséért. (Bolsonaro ellen szeptember elején is volt tüntetés, kiemelt képünk azt ábrázolja.)

„A tőzsde a spekuláció és a társadalmi egyenlőtlenség legnagyobb szimbóluma. Miközben a vállalatok profitot termelnek, az emberek éheznek, a munkahelyek pedig egyre bizonytalanabbak” –írta a Twitter közösségi oldalon az MTST.

A tőzsde csarnokában, a részvényárfolyamot mutató elektronikus táblák alatt a tüntetők több tucat piros lobogót és egy Brazília színeiben pompázó zászlót lengettek, amelyre az éhség szót írták.

Minden drága, ez Bolsonaro hibája –hirdették a tüntetők által tartott plakátok, amelyeken élesen bírálták a jobboldali elnök, Jair Bolsonaro és gazdasági minisztere, Paulo Guedes politikáját.

A rövid ideig tartó megszállás után a csoport távozott, és az épületen kívül folytatta tiltakozását.

Közel 20 millióan éheznek az országban

A koronavírus-járvány miatt az éhínség teljes erővel visszatért Brazíliába: 19 millió brazil éhezik – állapította meg a Brazil Élelmezésbiztonsági Kutatóhálózat egy áprilisi tanulmányában. A hajléktalanság is gyorsan nőtt olyan városokban, mint Sao Paulo és Rio de Janeiro.

Latin-Amerika legnagyobb és legnépesebb országát többször sújtotta már az éhínség. Hét évvel ezelőtt, 2014-ben, részben Luiz Inacio Lula da Silva akkori államfő szociális programjainak köszönhetően – Brazília lekerült az ENSZ éhínségtérképéről.

Ezzel szemben a 2019 óta hatalmon lévő jobboldali Bolsonaro egyik első hivatali intézkedéseként felfüggesztette a Nemzeti Élelmezésbiztonsági Tanács tevékenységét. A gazdasági válság és a szociális programok megnyirbálása miatt sokan lemaradtak és éheznek, a koronavírus-járvány csak súlyosbította a helyzetet.

Az egyenlőtlenség Brazíliában már a világjárvány előtt is nagy volt, de a 213 milliós országban több mint 592 000 ember halálát okozó egészségügyi válság következtében tovább nőtt.

Az infláció az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett, augusztusban megközelítette a tíz százalékot éves szinten, több mint 14 millió brazil pedig munkanélküli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik