Nagyvilág

Nemet mondott a kényszerházasságra, ezért megölte a családja Olaszországban

Abdul MAJEED / AFP
Abdul MAJEED / AFP

Gyilkossággal gyanúsítanak egy pakisztáni férfit, aki részt vehetett tizennyolc éves unokahúga megölésében. A lány bűne az volt, hogy visszautasította a családja által ráerőltetett kényszerházasságot. A The Mirror című brit lap azt írta, a férfirokont Párizs egyik külvárosában fogták el európai elfogatóparancs alapján még szerdán. Ő csak az egyike annak az öt rokonnak, akik ellen a gyilkosság ügyében nyomozást folytatnak, egy másik rokont már korábban őrizetbe vették.

A fiatal nőt utoljára április végén látták családja észak-olaszországi otthona közelében. A rendőrség nyomozásának adatai alapján a lány családja azt akarta, hogy Pakisztánba utazzon egy előre elrendezett házasság megkötése céljából.

A fiatal nő a kényszerháztasságot még tavaly elutasította, ezért a családja kidobta az utcára.

A lányról ezután a szociális ellátórendszer gondoskodott, ám az idén április végén hazatért a családjához. Az ügyészség szerint csellel vették rá a hazatérésre, majd a nagybátyja által előkészített módon megölték. A lány holtteste a hírek szerint egyelőre nem került elő, de úgy sejtik, hogy az észak-olaszországi Reggio Emilia városban temethették el. A lap azt írta, hogy a gyanúsítottat a Facebook közösségi oldal segítségével sikerült kézre keríteni. A hatóságok azt állították, hogy az elkövetők olyan személyek, akik párhuzamosan több közösségi profilt tartottak fenn, de az IP-címek segítségével sikerült az azonosítás.

A BBC News nyomozókra hivatkozva arról számolt be, hogy a szülők a lány eltűnése után elmenekültek Olaszországból. Néhány nappal az eltűnés után a biztonsági kamerák rögzítették őket a milánói reptéren, amint épp próbáltak elcsípni egy Pakisztánba tartó járatot. Csütörtökön az olasz kormány közölte, hogy Pakisztántól hivatalosan kérték a szülők kiadatását. A hivatalos kiadatási kérelmeket maga Marta Cartabia olasz igazságügyi miniszter írta alá és küldte Pakisztánba. A BBC eközben arról is írt, hogy a Olasz Iszlám Közösségek Szövetsége megdöbbenését fejezte ki az eset miatt, és fatwát – azaz vallásjogi állásfoglalást – adtak ki, amelyben határozottan elutasítják a kényszerházasságokat.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Abdul MAJEED / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik