Nagyvilág koronavírus

Több egyházi vezető megfertőződött, miután részt vett a budapesti pápalátogatáson

Külföldi sajtóbeszámolók szerint az elmúlt napokban négy magas rangú katolikus főpapról derült ki, hogy megfertőződött a Covid-19 delta variánsával.

A cikkek kiemelik, hogy mindannyian részt vettek Ferenc pápa budapesti és szlovákiai látogatásának eseményein.

A Vatican News és az osztrák Kronen Zeitung szerdán arról írt, hogy az osztrák egyházi vezetők közül az eisenstadti (Kismarton) püspök és a St. Pölten-i segédpüspök tesztje lett pozitív. Az 58 éves Egidius Zsifkovics püspöknél, aki korábban megkapta mindkét, koronavírus elleni oltását, súlyos influenzás tüneteket okozott a betegség, ezért otthoni gondozásra szorul. Anton Leichtfried, St. Pölten segédpüspöke könnyebb lefolyású fertőzéssel küzd.

A Kronen Zietung szerint Zsifkovics és Leichtfried részt vett Ferenc pápa szeptember 12-én Budapesten tartott istentiszteletén.

A német Katolisch.de információi szerint az eperjesi görögkatolikus érsek, a Szlovák Görögkatolikus Egyház vezetője is lebetegedett. A 67 éves Jan Babjak, akit szintén kétszer oltottak, karanténban van otthon, és csak enyhe tüneteket mutat.

A szlovák érsek magát tesztelte le, miután egy görög püspöktől jelzést kapott, hogy neki pozitív lett a tesztje. A német katolikus lap szerint a görög egyházi vezető Babjakkal együtt találkozott a pápával Budapesten, majd szeptember 14-én Eperjesen. Babjak a pápához hasonlóan a jezsuita rend tagja, és ő volt a pápa házigazdája az eperjesi programok idején.

Azt, hogy összesen hány püspök és pap került az utóbbi napokban karanténba, nem tudni

– írta a Katolisch.de, ám a szlovák püspöki konferencia szóvivője felszólította a pápalátogatás eseményein résztvevőket, hogy fordítsanak figyelmet az esetleges tünetekre, szükség esetén pedig vizsgáltassák meg magukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik