EVARISTO SA / AFP
Nagyvilág koronavírus

AstraZeneca-fejlesztők: Egyszerű náthává szelídülhet a koronavírus

Az AstraZeneca vakcina fejlesztői szerint idővel a náthavírushoz hasonlóvá szelídül az új típusú koronavírus – írja az MTI brit médiaértesülésekre hivatkozva. Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora, akinek kulcsszerepe volt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárral közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában, egy szakmai szemináriumon beszél arról, hogy az általános kutatási tapasztalatok szerint a vírusok – párhuzamosan azzal, hogy terjedésük könnyebbé válik – veszítenek hevenységükből.

Nincs okunk azt feltételezni, hogy a Sars-CoV-2 virulensebb változatával kell majd szembesülnünk

– hangsúlyozta Gilbert professzor, akinek II. Erzsébet királynő az idén a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító címet adományozta a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében játszott szerepéért.

Gilbert hozzátette: mindez azt is jelenti, hogy az új típusú koronavírus által okozott megbetegedések folyamatosan mind enyhébbé válnak.

A vírus lassú, sodródásszerű genetikai változásait észleljük, és mindeközben fokozatosan felépül az immunitás is a lakosságon belül, ugyanúgy, ahogy ez más, szezonális koronavírus-fajtákkal szemben is megszokott

– fogalmazott az Oxfordi Egyetem vezető kutatója.

Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosi karának professzora, aki szintén az AstraZeneca-vakcina fejlesztésének egyik irányítója volt, a Times Rádiónak nyilatkozva csütörtökön azt mondta, Nagy-Britannia már túljutott a járvány legrosszabb időszakán. Bell professzor szerint jövő tavaszra alakul ki az a helyzet, amelyet kollégája, Sarah Gilbert nem sokkal korábban felvázolt. Bell hozzátette, a járvány pályáját tekintve az ország már most sokkal jobb helyzetben van, mint akár hat hónappal ezelőtt, és a brit állami egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás jelentősen enyhült.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint az elmúlt egy hétben 15,5 százalékkal csökkent a kórházba szállított páciensek száma az előző héthez képest.

Ajánlott videó