Nagyvilág

Rövid volt az Orbán-látogatásról szóló híradás, kiéheztetik a szlovén állami hírügynökséget

Janez Janša kormánya 2020 decembere óta – a törvénybe foglalt állami támogatás megvonásával – módszeresen kiéhezteti az STA közszolgálati hírügynökséget. Az EuroNews részletes cikke szerint nem kizárt, hogy a csőd szélére került intézményben a dolgozók szeptemberi bére lesz az utolsó, amit kézhez kapnak.

A pénzügyi támogatás megszüntetésének egy koholt ürügy szolgált alapul – írja a lap.

Orbán Viktor magyar kormányfő 2020 októberében egy Szlovéniát, Magyarországot és Horvátországot összekötő távvezeték építéséről tárgyalt a szlovén miniszterelnökkel. Az eseményről kiadott tudósítás azonban kiverte a biztosítékot.

Janša akkoriban a „nemzet szégyenének” nevezte az állami hírügynökséget, mert az Orbánnal folytatott megbeszéléséről szóló tudósítás rövidebb volt annál az interjúnál, amit az STA egy rapperrel és kormányellenes aktivistával, Zlatkóval készített.

Kezdetben azt hittem, hogy csak viccelnek, de most már világos számomra, hogy halálkomolyan gondolták

– mondta a kormányfői találkozóról szóló tudósítást készítő Gregor Mlakar a Deutsche Wellének, hozzátéve, hogy 25 éves pályafutása alatt az STA hírügynökségben még sosem tapasztalt ehhez hasonlót.

Ezek után meglep, hogy még mindig létezünk.

– mondta Mlakar.

A szlovén hírügynökség viszonylag szerény költségvetésből, évi 4 millió euróból (nagyjából 1,4 milliárd forintból) gazdálkodik. Ennek az összegnek a felét, 2 millió eurót az STA-nak saját bevételeiből kell kigazdálkodnia, a fennmaradó évi 2 millió euró állami juttatás. Magyarországon az MTVA, a magyar közmédia 2021-re tervezett költségvetése csaknem 118 milliárd forint; ebből részesedik a magyar hírügynökség, az MTI is.

A válságos helyzetbe került hírügynökség a tavasszal kétségbeesett adománygyűjtésbe kezdett. Július elejéig a pontosan vezetett nyilvántartás szerint 274 743 eurót és 15 centet gyűjtöttek össze a polgárok adakozásából.

A helyzet mielőbbi rendezését sürgette az Európai Bizottság, és maga Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke is. A szlovén kormány ezek után azt javasolta, hogy az STA finanszírozását új rendelettel és új szerződéssel oldják meg. Ezt az indítványt azonban a hírügynökség utasította el arra hivatkozva, hogy a kormány mélyen nyúlna a jogilag független intézmény szerkesztési politikájába. A 12 egyenlő havi juttatás helyett a kormány kommunikációs hivatala havonta ellenőrizte volna, hogy az ügynökség tevékenységének mekkora hányada tekinthető közszolgáltatásnak, és minden hónap végén ezzel tette volna arányossá a költségvetési támogatás kifizetését.

Már csak egy bérkifizetésre futja

– emlékeztetett a hírügynökség főszerkesztője. Az STA már felélte az adománygyűjtő kampány során felajánlott összeg tetemes részét. A szerkesztőségben nagyon rossz a hangulat – mondta Barbara Štrukelj. Jóllehet a mintegy 100 alkalmazottból tizenöten már elmenekültek a lassan tarthatatlanná váló helyzet következtében, az STA úgy-ahogy még működik.

Korábban a szlovén kormány hasonló módon lépett fel a Szlovén Rádió és Televízió ellen is. A 13 millió eurós (4,6 milliárd forintos) költségvetési támogatás megvonásával 600 alkalmazott állását veszélyeztették. A veterán jobboldali politikus visszatérésével a hatalomba Szlovéniában egyre ellenségesebbé válik az újságírók számára a környezet. Janša újbóli hatalomra kerülése egybeesett a szlovéniai újságírók elleni nyíltszíni becsmérlések és online lejárató kampányok példátlan hullámával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik