Nagyvilág

Karácsony Gergely Francis Fukuyamával beszélgetett, angol tolmácsolással

A világhírű amerikai filozófus, politológus, történésszel, Francis Fukuyamával beszélgetett Karácsony Gergely budapesti főpolgármester az American Purpose online csatornáján a közép-európai liberális demokráciák esélyeiről.

A főpolgármester magyarul, angol tolmácsolással vett részt a 2020 óta működő amerikai értelmiségi csoport beszélgetésében.

Fukuyama felvezetése szerint Karácsony olyan politikus, aki tesz is valamit az illiberális ideológia európai terjedése ellen, majd arról kérdezte őt, hogyan változtak a demokratikus játékszabályok az Orbán Viktor vezette Magyarországon.

Karácsony a magyar választási rendszer bemutatásával nyitott, kiemelve, hogy a szabályok megváltoztatása kifejezetten kedvezett a Fidesz által lefedett monolit jobboldalnak a töredezett ellenzékkel szemben. Elmondta, hogy a 2022-es lesz az első olyan választás, amikor az ellenzék megpróbál összefogni. Karácsony szerint az összefogás kényszerével már a választási törvény benyújtásakor tisztában volt személy szerint ő is, de azt is látni kell, hogy az ellenzéki pártok tíz éve még nagyon különböző színezetűek voltak.

Az ellenzéki politikus azt is kiemelte az amerikai hallgatóságnak, hogy az összefogás mellett az új előválasztási rendszer is kedvező hatással lehet a választásra, mert aktivizálja az ellenzéki választókat.

Karácsony szerint az Orbán-kormány világbajnok lehetne a saját maga által mesterségesen kreált feszültségek létrehozásában. Magyarország állandóan háborúban van az Európai Unióval, háborúban van különböző nemzetközi szereplőkkel, ami állandóan feszültségben tartja a rendszert, és legitimálja a demokratikus játékszabályok korlátozását.

A beszéletés további részleteit megnézheti a videóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik