Nagyvilág

Bírálják Ausztriában a kancellárt, amiért Orbánék mellé állt

MTI / EPA / Clemens Bilan
MTI / EPA / Clemens Bilan
Sebastian Kurz védelmébe vette Budapestet és Varsót. A szociáldemokraták szerint ez az osztrák külpolitika mélypontja.

Helytelen, hogy mindig csak Magyarországról és Lengyelországról beszélünk.

Ezt mondta az osztrák kancellár a német Funke Médiacsoportnak és a francia Ouest-France napilapnak. Sebastian Kurz az uniós jogállamisági vitában méltányosabb hozzáállást szorgalmaz a magyar és a lengyel kormány esetében. Úgy véli, a jogállamiság és az európai alapértékek megtartása döntő fontosságú az EU fennmaradásához, de ezek minden államra egyformán érvényesek.

Az MTI felidézte, hogy az osztrák kancellár korábban is többször bírálta az uniót különböző ügyekben és szóvá tette a kettős mércét is a tagállamok megítélésénél. Két éve a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak a kelet-európaikkal szembeni „helyenként meglévő nyugati arroganciáról” és arról beszélt, hogy „Európa-ellenes gondolkodásmód” nyugaton is előfordul.

A Népszava a Die Presse alapján azt írta, Sebastian Kurz mostani nyilatkozatát a szociáldemokraták úgy értékelték, az emberi jogokról és a jogállamról zajló vitában a tekintélyuralmi magyar és lengyel kormány oldalára áll. Ártalmatlannak próbálja feltüntetni Budapest és Varsó politikáját, miközben mindkettő szorítja vissza a sajtószabadságot, a demokráciát, támadja az LMBT-közösség jogait. Az SPÖ Európa-ügyi szóvivője úgy fogalmazott, a kancellár  véleménye mélypontot jelent az osztrák külpolitikában, hiszen korábban a Néppárt is azon a véleményen volt, hogy az európai normákat minden tagnak be kell tartania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik