Nagyvilág

Újra kínai katonai gépek miatt kellett riasztani a tajvani légierőt

MTI / EPA / Tajvani nemzeti védelmi minisztérium
MTI / EPA / Tajvani nemzeti védelmi minisztérium
Ismét fittyet hánytak a légvédelmi övezetre, megsértették Tajvan légterét.

A provokáció előtt a szigetország bejelentette: a következő öt évre csaknem 9 milliárd dollárral növeli katonai költségvetését a Kína jelentette „súlyos fenyegetés” miatt. A tajvani védelmi minisztérium szerint a kínai légierő tíz repülőgépe haladt át a tajvani légvédelmi azonosító zónán.

Hat J-16-os és két J-11 típusú vadászgép Tajvantól délnyugatra, a Pratas-szigetek térségében, egy tengeralattjárók ellen bevethető és egy felderítő repülőgép pedig Tajvantól délre, a Basi-csatorna fölött jelent meg. A légtérsértés miatt riasztották a tajvani légierő több harci gépét, és készültségbe helyezték a rakétaelhárító rendszereket – írta az MTI.

A légtérsértés napján haladt át a Tajvani-szoroson az amerikai haditengerészet Barry rombolója. Az amerikai hadsereg közölte, a hajó rutin járőrözést végez. Szombaton Kína közölte, folyamatosan és szoros figyelemmel kísérik az amerikai romboló útját. A pekingi kormány bíráltaa  tajvani külügyminisztert, aki néhány napja egy nyilvános eseményen kijelentette amerikai hallgatósága előtt, hogy Tajvan

tengeri erőd, amely megálljt parancsol a kínai terjeszkedésnek a csendes-óceáni térségben.

Pekingben a tajvani ügyek hivatala közölte: Joseph Vu

félrevezeti a közvéleményt, azért, hogy meggyőzze a Kína-ellenes külföldi erőket, és összeesküvést szőjön velük.

Kína saját területeként tekint a 23 millió lakosú Tajvanra, amelynek diplomáciai eszközökkel próbálja korlátozni mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

A hónap elején már kellett riasztani a tajvani légierőt, akkor 19 kínai harci repülőgép, köztük nukleáris fegyverek hordozására képes bombázók repültek át Tajvan légvédelmi azonosító zónáján, előtte pedig június közepén 28 kínai gép sértette meg Tajvan légterét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik