Nagyvilág

Oroszország választ: hivatalosan nem csalnak

MTI /AP / Dmitrij Loveckij
MTI /AP / Dmitrij Loveckij
Nem hivatalosan, nagyon is. A voksolások megfigyelésére szakosodott civil szervezet nagyjából 2 ezer esetet jegyzett fel.

Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke az oroszországi parlamenti, regionális és önkormányzati választások második napján dicsérte a szavazás szervezettségét. Azt állította, nem tapasztaltak rendellenességeket. A Golosz nevű független szervezet szerint ugyanakkkor széles körű csalások történtek – írja az MTI.

A szavazás első napján a kormányzat által idegen ügynökként számontartott Golosz független megfigyelői nagyjából 2 ezer olyan esetet jegyeztek föl, amikor kisebb-nagyobb mértékben megszegték a választási eljárás szabályait. A voksolások megfigyelésére szakosodott szervezet szerint szerte az országban csoportosan, egyenruhában mentek a rendvédelmi szervek alkalmazottjai szavazni.

Ez arra utal, hogy őket parancsnokaik küldték, hogy így biztosítsák a Vlagyimir Putyin elnököt támogató Egységes Oroszország párt győzelmét. Több esetet feljegyeztek, amikor egy választó több szavazatot adott le, vagy amikor hamis szavazócédulákkal töltöttek föl urnákat.

A Golosz szerint a Központi Választási Bizottság elutasította a szabálytalanságok érdemi kivizsgálását. 

Ella Pamfilova viszont nemcsak dicsérte a szavazás szervezettségét. Sajtótájékoztatóján meghívta a Golosz megfigyelőit, hogy a nyilvánosság előtt mondják el kifogásaikat, melyekről az Euronews tévécsatornán számoltak be. Szerinte egyáltalán nem korlátozták őket munkájukban, viszont a szervezet előre eltervezett, külföldről finanszírozott kampányt folytat. A pénteken kezdődött és vasárnap estig tartó voksoláson megválasztják az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza 450 tagját, valamint számos régióban új helyi kormányt és városi elöljáróságot.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik