Nagyvilág

Több mint tízezer haiti menekült alszik egy dél-texasi híd alatt

A politikai felfordulás és két természeti katasztrófa sújtotta Haitiból több mint tízezer ember menekült el, és jelenleg egy dél-texasi híd alatt töltik az éjszakát a földön fekve, étlen-szomjan egy koszos táborban – jelentette a Reuters brit hírügynökség pénteken.

A Joe Biden amerikai elnök és adminisztrációja számára egyre kellemetlenebb humanitárius és politikai válságot jelentő eset során a haiti menekültek között találtak még kubai, venezuelai és nicaraguai menekülteket  is.

A Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio Nemzetközi Híd alatt éjszakázó menekültek vékony pokrócok alatt alszanak, és csak néhányan vertek fel kisebb sátrakat.

A Reuters tudósítása szerint további menekültek érkezése várható, akik hosszú és gyötrelmes utat tesznek meg Mexikón, valamint Közép- és Dél-Amerika országain keresztül. A határőrök a mexikói-amerikai határ mindkét oldalán megerősítették, hogy a menekültek túlnyomó többsége Haitiról érkezett.
Számos menekültek elmondta a Reutersnek, hogy a WhatsApp okostelefonos alkalmazáson keresztül más haiti menekültek által megosztott információkat felhasználva követik a biztonságos útvonalakat, hogy elkerüljék a mexikói hatóságokat.

James Pierre 28 éves haiti menekült a Texas állambeli Del Rióban a Reuters munkatársának megmutatta azt a menekültek között köröztetett, 15 állomást tartalmazó mexikói útvonalat, amely a Rio Grande folyó partján, Ciudad Acuna mexikói határvárosban ér véget.

Akik már előrébb járnak, telefonon küldik az útbaigazítást. Én is segítettem a mögöttem járó embereknek

– mesélte James Pierre. Ennek ellenére napokig eltévedt a hegyekben, csak vízen és gyümölcsön élt.

Jovenel Moise korábbi haiti elnököt július 7-én gyilkolták meg, majd augusztusban először egy, a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés, majd egy trópusi vihar sújtotta a karibi szigetországot.

Bruno Lozano, a texasi Del Rio város polgármestere elmondta, hogy a híd alatt alvó menekültek száma több mint kétezerrel nőtt csütörtökön, a reggeli 8 200-ról estére 10 503-ra növelve összlétszámukat.

A híd alatti táborban lévő menekültek túlnyomó része férfi, de szoptatós anyákat és kisgyerekeket is lehet látni.

A Reuters munkatársa személyesen látta, hogy menekültek százai gázoltak át a két országot elválasztó, sekély Rio Grande folyón vissza Mexikóba, hogy feltöltsék legfontosabb készleteiket, amelyeket állításuk szerint nem kapnak meg az amerikai oldalon.

Két haiti menekült megerősítette a Reutersnek, hogy amerikai tisztségviselőktől meleg ételt kaptak csütörtök este, de egy 32 éves, Paul Marie-Samise nevű haiti menekültek azt mondta, hogy ő lemaradt erről.

Az időjárási előrejelzések szerint a napi csúcshőmérséklet 38 Celsius fok felett marad a környéken a következő napokban.

Az amerikai határőrség csütörtöki közleménye szerint növelik a Del Rio-i határőrség létszámát, valamint ivóvizet, törölközőt és mobil WC-ket osztottak ki a menekültek között, akik egyelőre arra várnak, hogy átszállítsák őket az amerikai határőrség létesítményeibe.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik