Nagyvilág koronavírus

Sem a WHO, sem az EMA nem adja ki az engedélyt a Szputnyik vakcinára

MOHAMMED ABED / AFP
MOHAMMED ABED / AFP

Nem adja meg az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Szputnyik vakcinára – döntött csütörtökön a két testület

A hvg.hu a Moscow Times című lapra hivatkozva írta, hogy az engedélyeztetési folyamat csak azután indulhat újra, ha a szervezet szakértői elvégeztek legalább még egy helyszíni bejárást a vakcinát gyártó orosz üzemek valamelyikében. A cikkben idézik Jarbas Barbosát, a WHO regionális igazgató-helyettesét, aki azt mondta: a világszervezet májusi helyszíni ellenőrzése során több szabálytalanságra is bukkant az orosz oltóanyag gyártási folyamatánál.

A két szervezet a múlt héten kiadott közleményében arról is írt, hogy a Szputnyik fejlesztői továbbra sem adták át a vakcinához kapcsolódó, teljes körű adatbázist.

A vakcinát gyártó Gamaleja Intézet válaszul azt írta egy közleményben, hogy az ellenőröknek kifejezetten a gyártással kapcsolatban voltak aggályaik, a vakcina hatékonyságát, illetve biztonságosságát nem kérdőjelezték meg.

Oroszország februárban nyújtotta be a WHO-nak és az EMA-nak a jóváhagyási kérelmét, miután a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent egy kutatás, mely szerint a vakcina 91,6 százalékban hatékony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik