Nagyvilág

Tervezett terrorcselekmény miatt tartóztattak le egy 16 éves fiút Németországban

Markus Klümper / Sauerlandreporter / dpa Picture-Alliance via AFP
Markus Klümper / Sauerlandreporter / dpa Picture-Alliance via AFP
A szír származású fiú egy zsinagóga ellen tervezhetett merényletet.

Őrizetbe vettek négy embert, köztük egy 16 éves szíriai fiút Németországban egy zsinagóga elleni terrortámadás tervezésének gyanúja miatt – írja az MTI a Der Spiegelre hivatkozva.

A lap értesülése szerint a fiatalkorú gyanúsított az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Hagenben lakik az édesapjával, és pokolgépes merényletet tervezett a helyi zsinagóga ellen. Arra készült, hogy a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm kipúr alkalmából tartott ünnepség alatt hajtja végre a robbantásos támadást. Egy külföldi hírszerző szervezettől kapott információk révén jutottak a nyomára, szerdán pedig el is fogták.

A partnerszolgálat tájékoztatása arról szólt, hogy egy Németországban tartózkodó feltételezett iszlamista egy zsinagóga elleni robbantásos merényletről kommunikál egy online chatalkalmazásban. Állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésének gyanújával nyomoznak ellene a Spiegel szerint.

A hageni zsinagógánál szerda este nagyszabású rendőri műveletet végeztek. A környéket lezárták, a zsinagógában tervezett istentiszteletet és ünnepséget lemondták. Robbanószer keresésére idomított kutyákat is bevetettek, de közvetlen veszélyre utaló jeleket nem tártak fel.

A Spiegel jelentése szerint a szíriai fiú mellett három férfit vettek őrizetbe. Egy lakásban találtak rájuk a hageni pályaudvar közelében. Az épülethez vezető utcát lezárták, és átkutattak egy gyanús gépjárművet, amely az utcán parkolt.

Herbert Reul tartományi belügyminiszter egy csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, hogy fennállt a támadás veszélye a hageni zsinagógánál, és ezt a veszélyt a rendőrség vélhetően elhárította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik