Nagyvilág

Oltásellenes képviselője miatt bünteti a YouTube a román szentátust

Youtube.com
Youtube.com
Diana Șoșoacă járványtagadó szövegei miatt léptek.

A YouTube ideiglenesen letiltotta a román parlament felsőházának hivatalos csatornáját, amely élőben közvítetette Diana Sosoaca járványtagadó és oltásellenes szövegeit. Szünetel a videók feltöltése is – írja román sajtóhírek alapján a Transindex.

A szenátus elnöke közölte, a YouTube már év elején jelezte,

Sosoaca szenátor kijelentései sértik a vieómegosztó felület alapelveit,

de ők tehetetlenek voltak, nem cenzúrázhatták a szenátor politikai kijelentéseit. A YouTube most lépett, a szenátus pedig keresi a megoldást a probléma megoldására – tette hozzá Anca Dragu. A YouTube áprilisban a szenátor maszkellenes, járványtagadó felszólalásairól a felvételeket már törölte, de visszaesőnek bizonyult, ezért most az egész szenátust megbüntették miatta.

A nacionalista képviselő a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) listáján került be a parlamentbe, de pártja is kizárta, noha provokatív akcióival (a képen egy hullazsákkal szólal fel a parlamenti vitán), sok hívet szerzett. Múlt héten támogatóival egy vidéki oltóközpont tevékenységét blokkolta, megfenyegette az ottani egészségügyi dolgozókat. A rendőrség bírságot szabott ki rá, a főügyészség büntetőeljárást indított ellene.

A Főtér korábban megírta, Diana Sosoaca pártkarrierje is akkor ért véget, amikor egy szenátusi felszólalása miatt az AUR parlamenti csoportja kizárta. Akkor arról beszélt, hogy a Pfizer/BioNTech vakcina „rombolja a román nemzet lelkületét”, s hogy „az oltással megölik a nőket”.

A szenátor sokoldalúságára jellemző, hogy ért a vadgazdálkodáshoz is, azt történelmi összefüggéseiben is átlátja. A minap találkozott egy medvével és két boccsal a Transzfogarason, amiről az jutott eszébe, hogy a medvék Ceaușescu idején sokkal jobban éltek, mert etették őket. Amikor a helyszínre riasztott környékbeli polgármester elárulta neki, hogy „Ceaușescu idejében halomra lőtték a medvéket”, akkor az elöljáróval sokáig veszekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik