Nagyvilág

Bűnösnek mondta ki a bíróság az indonéz elnököt a szmog miatt

Eko Siswono Toyudho / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Eko Siswono Toyudho / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
A felperesek azt nehezményezik, hogy az ország vezetése semmit nem tesz a légszennyezés ellen.

Bűnösnek találta Indonéziában a bíróság az ország elnökét és hat másik vezető tisztségviselőt abban, hogy nem tesznek eleget a főváros Jakarta levegőminőségének javításáért. A csütörtöki döntés egyebek között szigorúbb jogszabályokat is előír az MTI szerint.

A bíróság, helyt adva 32 helyi polgár panaszának, kimondta, hogy Joko Widodo elnöknek, valamint a belügyi, egészségügyi és környezetvédelmi tárca több tisztségviselőjének komolyabb lépeseket kell tennie a jakartaiak egészségének biztosításáért. A felperesek (akik között megtalálhatók aktivisták, közszereplők, taxisofőrök, illetve légszennyezéssel összefüggő betegségben szenvedők is) még 2019-ben nyújtották be a keresetet. Indoklásuk szerint nem pénzügyi kártérítést akarnak, hanem a jogszabályok szigorításáért harcoltak, egyebek között a bírságok súlyosbításáért.

A tárgyalást vezető bíró, Saifuddin Zuhri leszögezte, hogy a politikusoknak többet kell tenniük a lakosok egészségének megőrzéséért.

Csak Jakartában mintegy 10 millióan élnek, a metropoliszt körülvevő övezetben pedig még háromszor ennyien, így hatalmas tömegek vannak kitéve a mindennapi légszennyezésnek a délázsiai fővárosának térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik