Nagyvilág

Erősít az egészségügyi célú együttműködéseken az Európai Parlament

Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP
Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP

Elfogadott az Európai Parlament (EP) egy olyan javaslatot, amely az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítését célozza – közölte a távirati iroda tudósítója az EP-re hivatkozva. A javaslat fontos eleme, hogy az uniós tagállamok nemzeti készültségi és reagálási terveket dolgozzanak ki, valamint naprakész, összehasonlítható és jó minőségű járványügyi adatokat szolgáltassanak. A javaslatot az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 598 szavazattal, 84 ellenében és 13 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A képviselők emellett – mint írták – biztosítani kívánják, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) megbízatása a fertőző betegségeken túl a legfontosabb nem fertőző betegségekre is kiterjedjen.

Erre példaként említik a szív- és érrendszeri, a légzőszervi betegségeket, a rákot, a cukorbetegséget és a mentális betegségeket is.

A javaslatban kitértek arra is, hogy az unió a jövőben miként előzhetné meg a határokon át terjedő egészségügyi válságok kialakulását, és hogyan készülhetne fel jobban rájuk. A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy a tagállamoknak, különösen a határ menti régióknak hatékonyabban kell együttműködniük – hangsúlyozták.

Az EP mindezeken túl az uniós közbeszerzések eljárásainak egyértelműsítését és átláthatóságának javítását is szorgalmazta. Az uniós parlament tárgyalói a tagállamok képviselőivel kezdenek tárgyalásokban a vonatkozó jogszabályok végső formájáról.

Az európai egészségügyi unió kiépítésének részeként az Európai Bizottság 2020. november 11-én új egészségbiztonsági keretre tett javaslatot a koronavírus elleni küzdelem tapasztalatai alapján. E csomag részét képezi a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló rendelettervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ hatáskörének kiterjesztéséről szóló javaslat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik