Nagyvilág

Így szerelnék fel nukleáris tengeralattjárókkal az ausztrálokat a britek és az amerikaiak

Lev Fedoseyev\TASS via Getty Images
Lev Fedoseyev\TASS via Getty Images
AUKUS néven új katonai szövetséget hozott létre a három ország.

Új háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség létrehozását jelentette be a brit, az amerikai és az ausztrál kormány – számolt be róla az MTI.

A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett.

A három ország angol nevének rövidítésből AUKUS-nak elnevezett kezdeményezést európai idő szerint szerda éjjel jelentette be videókapcsolaton keresztül tartott egyidejű londoni, canberrai és washingtoni sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, valamint Joe Biden amerikai elnök.

A Downing Street által Londonban ismertetett közös közlemény hangsúlyozza:

az AUKUS első kezdeményezése lesz egy olyan háromoldalú együttműködés, amelynek eredményeként Ausztrália nukleáris meghajtású tengeralattjárókhoz jut.

Ennek a programnak az elkezdését 18 havi előkészítő egyeztetési folyamat előzi meg.

Johnson és Biden egyaránt nyomatékosan hangsúlyozta az AUKUS-partnerséget bejelentő tájékoztatóján, hogy a jövőbeni ausztrál tengeralattjáró-flottának csak a meghajtása épül majd a nukleáris technológiára, de ezeket a tengeralattjárókat nem nukleáris, hanem hagyományos fegyverzettel szerelik fel.

A háromoldalú közös közlemény is leszögezi azt is, hogy Ausztrália változatlanul teljesíteni kívánja nukleáris fegyvereket nem hadrendben tartó országként vállalt összes kötelezettségét, és mindhárom ország mély elkötelezettséggel fenntartja a nukleáris fegyverek globális elterjedésének megakadályozásában játszott vezető szerepét.

Nem említik név szerint Kínát, de a BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint az AUKUS-kezdeményezés egyértelmű kifejeződése annak az aggodalomnak, amellyel az amerikai, a brit és az ausztrál kormány az indiai- és a csendes-óceáni térségben zajló kínai katonai tevékenységet figyeli. A háromoldalú partnerség létrehozását bejelentő tájékoztatón Boris Johnson úgy fogalmazott, hogy az Indiai- és a Csendes-óceán az egyre intenzívebbé váló geopolitikai versengés középpontjában van, és e térségben megoldatlan területi viszályok parázslanak, potenciális fellángolási pontokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik