Nagyvilág

Borell: a járvány próbára tette a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat

MTI/AP pool/Francisco Seco
MTI/AP pool/Francisco Seco

A koronavírus-járvány próbára tette az uniós állampolgárok bizalmát az őket szolgálni hivatott demokratikus intézményekben, miközben egyre több fenyegetés éri az újságírókat, fokozódott az erőszak és a politikai megosztottság – írta Josep Borrell, az EU kül-,  és biztonságpolitikáért felelős főképviselője és Dubravka Suica, az Európai Bizottság alelnöke a demokrácia világnapja alkalmából közzétett közleményében.

Felhívták a figyelmet: harcolni kell a félretájékoztatás ellen, egyre több lehetőséget kell teremteni az emberek bevonására a döntéshozatali folyamatokba. A biztosok emlékeztettek arra, hogy világszerte növelik a pénzügyi és politikai támogatást azok számára, akik előmozdítják a demokratikus részvételt, biztosítják az intézményi fékeket és ellensúlyokat, és felelősségre vonják a döntéshozókat. Rámutattak: a Bizottság európai demokráciáról szóló cselekvési terve konkrét intézkedéseket határoz meg e területeken.

Az uniós tisztségviselők bejelentették, hogy jövőre úgynevezett “uniós részvételi platformot” indítanak a fiatalok és a gyermekek társadalmi részvételének növelésére. Hozzátették, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében meghallgatják a demokrácia megerősítésére tett ajánlásokat.

Megerősítjük elkötelezettségünket, hogy egészségesebb, erősebb és igazságosabb társadalmakat építünk, amelyek mindenkit befogadnak, tiszteletben tartanak, védelmeznek és jogokat biztosítanak

– fogalmazott közleményében Josep Borrell és Dubravka Suica.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik