Nagyvilág

Egészen különleges kormánykoalíció alakult a német Szász-Anhalt tartományban

A kereszténydemokraták (CDU), a szociáldemokraták (SPD) és a liberálisok (FDP) alakítanak kormányt a németországi Szász-Anhalt tartományban, ezzel a hétfőn aláírt koalíciós megállapodás révén az 1990-es újraegyesítés óta először alakul CDU-SPD-FDP összetételű kormány Németországban.

A tervezett menetrend szerint a magdeburgi tartományi gyűlésben (Landtag) csütörtökön választják meg ismét kormányfőnek a tisztséget 2011 óta betöltő Reiner Haseloffot, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát, majd kinevezik a harmadik Haseloff-kormány minisztereit. A CDU hét tárcát kap, a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) két minisztere lesz, a liberális Szabad Demokrata Pártnak (FDP) pedig egy.

A kereszténydemokraták, a szociáldemokraták és a liberálisok legutóbb az ötvenes években kormányoztak együtt, az akkori Nyugat-Németországban Saar-vidék tartományában és Brémában. Az újraegyesítés óta nem volt ilyen koalíciós felállás a 16 tartományból álló országban.

Az új szász-anhalti kormány másik különlegessége, hogy a CDU-nak az SPD-vel is többsége lenne a Landtagban, mégis meggyőzték a liberálisokat, hogy vegyenek részt a kormányzati munkában. Ezt Reiner Haseloff szorgalmazta, mert kevésnek találta az egyfős parlamenti többséget. Így az FDP szász-anhalti szervezete az egyetlen tartományi pártszervezet Németországban, amelynek helyi törvényhozási képviselői ugyan a kormányoldalhoz tartoznak, de a kormány nem szorul rá a támogatásukra.

A CDU a júniusi Landtag-választáson a szavazatok 37,1 százalékát gyűjtötte össze – jelentősen erősödve az öt évvel korábbi 29,8 százalékhoz képest –, és így 40 mandátumot szerzett a 97 tagú tartományi gyűlésben. Az SPD 8,4 százalékkal a negyedik helyen végzett – a CDU, a jobbközép CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) és az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) után –, gyengülve a 2016-os 10,6 százalékhoz képest, így kilenc képviselőt küldhetett a Landtagba. Az FDP 6,4 százalékkal az ötödik, öt képviselői helyet szerzett. A liberálisok az előző ciklusban nem jutottak be a tartományi gyűlésbe, a szavazatok 4,9 százalékát gyűjtötték össze, elmaradva az 5 százalékos bejutási küszöbtől.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik