Nagyvilág koronavírus

Bécs: az intenzíven kezelt covidosok 95 százaléka nincs teljesen beoltva

HELMUT FOHRINGER / APA / AFP
HELMUT FOHRINGER / APA / AFP

Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése – késleltetve ugyan, de – magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is, derül ki az egészségügyi hatóságok legfrissebb, hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból. Az MTI azt írja, hogy Bécsben, Vorarlbergben és Alsó-Ausztriában már 13,7 százalékos a kórházak intenzív ágyainak telítettsége.

Az egészségügyi minisztérium égisze alatt működő szakértői bizottság előrejelzése még riasztó képet mutat: a járvány későbbi alakulását előre vetítő számítások szerint – melynek alapját a hét napra és százezer lakosra vetített fertőzési átlag képezi – már szeptember végére kritikus helyzet alakulhat ki a kórházakban.

A jelenleg Ausztria-szerte rendelkezésre álló 2054 intenzív ágy 9 százalékát már most Covid-betegek foglalják el. Amennyiben belátható időn belül nem sikerül laposítani a járványgörbét, jóval hamarabb éri el az ország a 20 százalékos telítettségi küszöböt, mint ahogyan azt a kormány várja – figyelmeztet a bizottság. A három említett tartományban a szakértők szerint a 33 százalékos telítettség sem zárható ki.

A Kurier bécsi városházi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy szeptember 7-én 138 koronavírusos beteget kezeltek normál kórházi osztályon, 80 százalékuk nem volt teljesen beoltva. Az osztrák fővárosban 64 koronavírusos beteget az intenzívosztályon láttak el, 95 százalékuk nem volt teljesen beoltva.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1 543 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta immár 711 573 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma az egész országot tekintve jelenleg 753, az intenzív kezelésre szorulók 191-en vannak. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 840-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 679 480.

Kapcsolódó
Ausztria: ha lesz szigorítás, az csak az oltatlanokra vonatkozik majd
Újabb országos lezárás nem lesz a Covid miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik