Nagyvilág

Hatodik napja tombolnak az erdőtüzek Spanyolországban

JORGE GUERRERO / AFP
JORGE GUERRERO / AFP

Mintegy 1000 tűzoltó próbálja meg leküzdeni a hatodik napja tomboló erdőtüzeket Spanyolországban – írja a Guardian. Eddig több mint 7400 hektárnyi terület pusztult el és több mint 2600 embert kellett kitelepíteni.

Az MTI beszámolója szerint készenléti dandárt telepítettek a katasztrófa sújtotta térségbe a dél-spanyolországi Morón támaszpontról erősítésnek a már bevetésen lévő több mint háromszáz tűzoltó és 41 tűzoltó repülőgép mellé. A szakértők abban bíznak, hogy a hétfőre jósolt esőzések segítenek majd az oltásban, miután szombaton a kedvező időjárási körülményeknek hála sikerült a tűzvész peremein stabilizálni a helyzetet.

Az erdőtüzekben eddig egy tűzoltó vesztette életét. A Guardian azt írja, hogy a szakértők bizonyítékot találtak arra, hogy szándékos gyújtogatás történhetett. A tűz terjedését segítette a klímaváltozás, és az, hogy elhanyagolt területről van szó.

Augusztus végéig a spanyolországi bozóttüzek 74 260 hektárt perzseltek fel, ami az utóbbi évekhez képest átlagon felüli, de még így is elmarad a 2012-es év pusztításától, amikor 190 ezer hektár égett le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik