Nagyvilág

Ferenc pápa: Szlovákia lehet a béke követe Európa szívében

Úgy vélte, nincs értelme a múltra panaszkodni, fel kell tűrni az ingujjat, és együtt kell építeni a jövőt.

Szlovákiának Európa szívében több próbatétel ellenére nyugodt módon sikerült integrálódnia és különbözőnek maradnia – mondta Ferenc pápa Pozsonyban.

Az ország küldetése, hogy a béke követe legyen Európa szívében.

– idézte a katolikus egyházfőt a Paraméter. Ferenc pápa arról is beszélt, hogy míg különböző frontokon folytatódnak a harcok a hatalomért, Szlovákia az integráció, a nyugalom üzenetét közvetítheti, ami fontos ahhoz, hogy Európa újra a történelem középpontjába kerüljön.

A pápa felidézte, a szlovákok nem kevés próbatételen át bizonyították, hogy békeszerető módon tudnak integrálódni és különbözőnek maradni.

28 évvel ezelőtt a világ csodálattal figyelte két független ország konfliktusmentes megalakulását.

A szlovák zászló kék színű sávja kapcsán – amely a szláv népek testvériségét jelképezi – felhívta a figyelmet, hogy az integrációhoz milyen fontos a testvériség, amelyben döntő szerepe van a hitnek. Felszólította a szlovákokat, hogy a szívükből ne engedjék eltűnni a testvéri hivatást.

A pápa beszédében a koronavírus-járványra is kitért, azt korunk próbatételének nevezte. Szerinte az embereknek a válság hatására át kell értékelniük életvitelüket. Úgy vélte, nincs értelme a múltra panaszkodni, fel kell tűrni az ingujjat, és együtt kell építeni a jövőt. Mint mondta, a pandémia kemény hónapjai után sem szabad engedni a haszon kísértésének, amely átmeneti eufóriát okozhat, de ahelyett, hogy összekötné az embereket, elválasztja őket.

Előzőleg a szlovák államfő is arról beszélt, hogy nem győzelemmel és vereséggel kell végződnie minden társadalmi vitának és politikai versengésnek, hanem megértéssel, megállapodással. Zuzana Caputová szerint a világ válságaira az egyetlen megoldást az együttműködést jelenthet, az egyetlen dolog, amire szükség van, az az emberség, és annak tudatosítása, hogy az emberek egy egységet alkotnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!