Nagyvilág

Ferenc pápa: Szlovákia lehet a béke követe Európa szívében

Úgy vélte, nincs értelme a múltra panaszkodni, fel kell tűrni az ingujjat, és együtt kell építeni a jövőt.

Szlovákiának Európa szívében több próbatétel ellenére nyugodt módon sikerült integrálódnia és különbözőnek maradnia – mondta Ferenc pápa Pozsonyban.

Az ország küldetése, hogy a béke követe legyen Európa szívében.

– idézte a katolikus egyházfőt a Paraméter. Ferenc pápa arról is beszélt, hogy míg különböző frontokon folytatódnak a harcok a hatalomért, Szlovákia az integráció, a nyugalom üzenetét közvetítheti, ami fontos ahhoz, hogy Európa újra a történelem középpontjába kerüljön.

A pápa felidézte, a szlovákok nem kevés próbatételen át bizonyították, hogy békeszerető módon tudnak integrálódni és különbözőnek maradni.

28 évvel ezelőtt a világ csodálattal figyelte két független ország konfliktusmentes megalakulását.

A szlovák zászló kék színű sávja kapcsán – amely a szláv népek testvériségét jelképezi – felhívta a figyelmet, hogy az integrációhoz milyen fontos a testvériség, amelyben döntő szerepe van a hitnek. Felszólította a szlovákokat, hogy a szívükből ne engedjék eltűnni a testvéri hivatást.

A pápa beszédében a koronavírus-járványra is kitért, azt korunk próbatételének nevezte. Szerinte az embereknek a válság hatására át kell értékelniük életvitelüket. Úgy vélte, nincs értelme a múltra panaszkodni, fel kell tűrni az ingujjat, és együtt kell építeni a jövőt. Mint mondta, a pandémia kemény hónapjai után sem szabad engedni a haszon kísértésének, amely átmeneti eufóriát okozhat, de ahelyett, hogy összekötné az embereket, elválasztja őket.

Előzőleg a szlovák államfő is arról beszélt, hogy nem győzelemmel és vereséggel kell végződnie minden társadalmi vitának és politikai versengésnek, hanem megértéssel, megállapodással. Zuzana Caputová szerint a világ válságaira az egyetlen megoldást az együttműködést jelenthet, az egyetlen dolog, amire szükség van, az az emberség, és annak tudatosítása, hogy az emberek egy egységet alkotnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.