MTI/EPA/Ahmed Mardnli
Nagyvilág

Üzent az al-Kaida 9/11 évfordulóján

Egy szíriai orosz katonai bázis ellen januárban elkövetett pokolgépes merényletet méltató videót tett közzé az interneten szombaton az al-Kaida terrorszervezet vezetője – írja az MTI.

Ajmán az-Zavahiri arról beszél a felvételen, hogy ellenségeiket „gazdaságilag és katonailag is ki kell véreztetni”, hozzátéve, hogy e célból követtek el merényletet január 1-jén az északkelet-szíriai Rakka tartományban egy autóba rejtett robbanószerkezettel egy orosz katonai bázis ellen.

A támadás elkövetőjeként korábban egy al-Kaidához köthető szélsőséges csoport jelentkezett.

Ez a támadás „gyakorlati példa arra, hogyan kell megtörni az ellenség ostromát” – mondja a felvételen Ajmán az-Zavahiri.

A 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terroristái által elkövetett támadások huszadik évfordulóján közzétett egyórás felvétel cáfolja azokat a tavaly novemberben megjelent híreket, amelyek szerint Ajmán az-Zavahiri meghalt volna.

Az egyiptomi születésű Zavahiri egyébként 2011-ben lett az al-Kaida vezetője, miután amerikai különleges egységek likvidálták a szervezet korábbi irányítóját, Oszama bin Ladent egy pakisztáni rejtekhelyen.

Kiemelt kép: 2019. április 8-án közreadott kép lerombolt épületekről Rakka északi nagyvárosban március 31-én, az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban dúló harcok idején. MTI/EPA/Ahmed Mardnli

Ajánlott videó