Nagyvilág koronavírus

Romániában étkezési utalvány jár azoknak, akik beoltatják magukat

Lutcanu Iuliana / Getty Images
Lutcanu Iuliana / Getty Images
Az öt darab 20 lejes utalványt az oltópontokon vagy a háziorvosnál lehet átvenni.

Romániában étkezési utalványokkal próbálják a koronavírus elleni oltás felvételére ösztönözni a többségében még mindig beoltatlan lakosságot. Ennek részleteiről pénteken írt alá miniszteri rendeletet Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter.

Az MTI tudósítása szerint Romániában azok jogosultak az öt darab, egyenként 20 lej (1420 forint) értékű étkezési utalványra, akik augusztus 31-e (ekkor lépett életbe az étkezési utalványokat bevezető sürgősségi kormányrendelet) után kapták meg a vakcina második vagy az egydózisú Johnson&Johnson oltás egyetlen adagját. Az étkezési utalványokat legkésőbb két hónappal az utolsó oltás után annál az oltópontnál vagy orvosi rendelőnél lehet átvenni, ahol az illetőt immunizálták. Az utalványok nyomtatása azonban még csak most kezdődik. Az egészségügyi tárca pénteki közleménye szerint kiosztásuk várhatóan októbertől válik lehetővé.

Korábban részletesebben foglalkoztunk azzal, hogy keleti szomszédunknál vesztésre áll az országos oltási koordinációs központ, mivel vészesen zuhanni kezdett az oltakozási kedv. Hogy a romló tendenciát visszafordítsák, az illetékesek kapkodó igérgetésbe kezdtek, aminek keretében esett már szó arról, hogy az oltakozók 100 lej (nagyjából 7000 forint) cafetériát kaphatnak, de lottót is ígért már a román kormány.

Kapcsolódó
Hamis igazolással és kamuoltással küzdenek a vírus ellen
Elszállt az oltakozási kedv Romániában, már csak Bulgáriát előzik meg.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig 5,3 millió ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 31,3 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az oltási hajlandóság május végétől az addigi negyedére esett vissza, nyár elején pedig – amikor még az utazási előnyöknek is lehetett bizonyos motivációs hatásuk – az oltakozás üteme napi tízezer új beoltott körül stabilizálódott. Augusztus közepétől azonban tovább csökkent az országban az oltási hajlandóság, most már a napi 5800 új beoltott számít átlagosnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik