Nagyvilág

Kínai elnök: A világ sorsa múlik azon, miként rendezi kapcsolatait Kína és az Egyesült Államok

MTI/EPA/Hszinhua
MTI/EPA/Hszinhua

 Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett csütörtökön kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel, a telefonhívást Biden kezdeményezte – írja az MTI.

A vezetők széleskörű stratégiai egyeztetést folytattak, amely során érintették azon ügyeket, ahol az érdekeik megegyeznek, és azokat is, amelyekhez eltérő módon közelítenek

– áll a Fehér Ház közleményében, amelyben leszögezik azt is, hogy remélik, Washington és Peking együtt tud működni a mindkettejük számára fontos kérdésekben, beleértve az éghajlatváltozást és a Koreai-félsziget helyzetét.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő újságíróknak azt mondta, hogy a mintegy 90 perces beszélgetés hangvétele őszinte és barátságos volt. Peking részéről ugyanakkor jelezték, elvárják, hogy a Biden-adminisztráció hagyjon fel azokkal a gesztusokkal, amelyeket a kínai fél a kommunista ország belügyeibe való beavatkozásnak tekint.

A beszélgetéssel kapcsolatban a CCTV kínai állami televízió tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping jelezte Biden felé, hogy Washington Pekinggel szemben tanúsított magatartása komoly nehézségeket okoz Kínának.

A világ jövője és sorsa múlik azon, miként rendezi kapcsolatait Kína és az Egyesült Államok. Ez az évszázad kérdése, amelyre a két országnak választ kell adnia

– idézte a televízió Hszi Csin-pinget.

A telefonbeszélgetés előtt nem sokkal a Fehér Ház egyik magas rangú, neve elhallgatását kérő tisztségviselője azt mondta, Biden egyértelművé tette, hogy nincs szándékában elállni a Pekingre gyakorolt nyomástól az emberi jogok, a kereskedelem és más olyan ügyek kérdésében, amelyek kapcsán az elnök szerint Kína nem igazodik a nemzetközi jogszabályokhoz.

A múlt héten Vang Ji kínai külügyminiszter arra figyelmeztette a kínai látogatáson tartózkodó John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottat, hogy az egyre csak romló kétoldalú kapcsolatok árthatnak a két ország együttműködésének a klímaváltozás elleni küzdelemben. A külügyminiszter leszögezte: a klímaügyi együttműködés nem választható külön az általános kapcsolatoktól és politikai vitáktól, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen erőfeszítéseket a viszony javításáért.

Hivatalba lépése óta Biden nagyobb figyelmet igyekezett fordítani Kínára, és igyekezett az Egyesült Államok szövetségeseinek a figyelmét is felhívni a kínai emberi jogi helyzetre, valamint az ázsiai ország kereskedelmi gyakorlatára, illetve a kínai hadsereg műveleteire a csendes-óceáni térségben.

Biden ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy régóta tartó munkakapcsolata kínai hivatali partnerével – ami még az Obama-adminisztráció idején betöltött alelnökségére nyúlik vissza – jó hatással lesz a két ország viszonyára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik