Nagyvilág koronavírus

Horrorfotók ösztönzik az oltakozást Romániában

RO Vaccinare / Facebook
RO Vaccinare / Facebook
A hatóságok egyre sokkolóbb képeket tesznek közzé.

Romániában a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság egyre sokkolóbb képekkel próbálja rávenni az embereket arra, hogy oltassák be magukat – írja a Transindex.

A testület Facebook-oldalán először szeptember 8-án mutattak be egy beteg és egy egészséges tüdőről készült röntgenképet. Azt írták, a bal oldali képen egy 23 éves oltatlan, fertőzött fiatal tüdeje látható. 72 százalékos az oxigéntelitettség a vérében. A jobb oldali kép mutatja az egészséges tüdőt, amelynél az oxigénszaturáció 95 százalék feletti.

Az oltáskampány koordinátorai nem álltak meg itt, szeptember 9-én újabb képeket osztottak meg négy beoltatlan beteg tüdejéről.

A háromdimenziós CT-felvételek szerint a betegség csak egyiküknél volt könnyebb lefolyású, hármukat nagyon súlyosan érintette. A betegeket a bukaresti Victor Babeș Járványkórházban ápolják. Azt írták, a COVID-19 nem tartja számon az életkort, egyre több fiatal kerül intenzív osztályra.

A járvány gyorsulása miatt a román kormány meghosszabbította a veszélyhelyzetet, de nem vezetett be újabb korlátozásokat, és nem vonta vissza a nyáron bevezetett lazításokat. Romániában az utóbbi két hétben a lakosság 0,82 ezerlékénél diagnosztizálták a fertőzést, de van olyan térség (Szatmár megye), ahol a fertőzési ráta meghaladta a lakosság másfél ezrelékét, és 49 olyan település, ahol a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírust, írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik