Nagyvilág

Oxfordi történész értékelése: Orbán Viktor lett mára a „másik Európa” vezetője

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Timothy Garton Ash szerint a magyar kormányfő nem olyan hülye, mint a britek, nem lép ki az EU-ból, hanem kihasználja az előnyeit.

Az Euronewsnak a világhírű brit történész azt mondta, vereség volt az afganisztáni kivonulás, az bekerül a történelemkönyvekbe, és ki kell mondani, szörnyű árulás volt

azokkal szemben, akiknek azt mondtuk, hogy szabad és egyenlő életet élhetnek.

Afganisztánba visszatérnek a terroristák, miközben

egy egész nemzedék nőtt fel a viszonylagos szabadság ismeretében, különösen a nők egyenlőségének, az oktatási lehetőségeknek és a munkájuknak köszönhetően.

A Nyugat nagyon sokat veszített hitelességéből, amiért nem állt ki a demokratikus értékek mellett.

Timothy Garton Ash az uniós vitákról is úgy vélte, ki kell állni az európai értékek mellett, amelyeket súlyosan megsért Magyarország és Lengyelország. Szerinte össze kell kapcsolni az értékek Európáját a pénz Európájával, mert Orbán Viktor az „állítsuk meg Brüsszelt” szlogennel nyer választást, kampányol az EU ellen, miközben elveszi az európai adófizetők pénzét – tette hozzá.

Orbán becstelen okosságáról beszélt

Az Oxfordi Egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó professzora szerint Magyarország már nem demokrácia,

mégis több milliárd euró uniós forrást kap. Ez felháborító állapot.

A professzor szerint Orbán Viktor illiberalizmusa valódi veszélyt jelent az unióra, mert mára a magyar kormányfő lett

a szimbolikus vezetője egy másik Európának. A konzervatív, antiliberális, nacionalista, keresztény, szociálisan konzervatív Európának.

A professzor „becstelen okosságnak” nevezi, hogy Orbán Viktor nagyobb szuverenitásról beszél, miközben az EU-ban marad az előnyök miatt.

Tehát bizonyos értelemben a britek hülyesége, és az, hogy kiléptek az unióból őszintébb volt.

Szerinte Angela Merkel is helyet kap a történelemkönyvekben, bár megítélésének mérlege vegyes lesz. A leköszönő kancellár az összes lehetséges módon megszemélyesíti a valódi európai értékeket, amelyek drasztikus magyarországi leépülése ellen viszont éppen ő tehetett volna a legtöbbet, megállíthatta volna a folyamatot, mégsem tette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik