Nagyvilág

Hamran István veszi át a szlovák rendőrség irányítását

POLÍCIA SLOVENSKEJ REPUBLIKY / FACEBOOK
POLÍCIA SLOVENSKEJ REPUBLIKY / FACEBOOK
Az általa vezetett kommandó csapott le korábban Ján Kuciak és Martina Kusnírová gyilkosaira is.

A komáromi Hamran István lett Szlovákia ideiglenesen megbízott országos rendőrfőkapitánya. Roman Mikulec belügyminiszter a Lynx Commando nevű különleges rendőri alakulat vezetőjét jelölte a posztra – írja a Paraméter.

Hamran István szeptember 16-án veszi át a posztot. A miniszter öt jelölt közül választotta ki őt. Hamran István megköszönte a bizalmat, azt mondta, igyekszik maradéktalanul megfelelni minden, a funkcióval összefüggő elvárásnak.

Hamran István korábban is indult a főrendőri pozícióért, akkori  meghallgatásán külön kitért rá, hogy a rendőrség vizsgálótisztjeinek és nyomozóinak a rendőrkapitány legmagasabb szintű támogatását kell élvezniük, még a nagy hatalmú vezetők elleni vizsgálatnál is.

Az általa vezetett kommandó a legbonyolultabb bevetéseket hajtja végre terroristák, emberrablók, szervezett bűnözői csoportok és más veszélyes bűnözők ellen. Korábban az ő alakulata csapott le Ján Kuciak és Martina Kusnírová gyilkosaira. Hamran Istvánt Helsinkiben megválasztották a 38 elit terrorellenes egységet tömörítő Atlas nevű szövetség elnökének is.

Szlovákiában a hatályos törvény szerint belügyminiszter nevezi ki az országos rendőrfőkapitányt, ha egy szakbizottság előtt leteszi a versenyvizsgát, és a parlament védelmi bizottsága a nyilvános meghallgatás után javasolja őt a pozícióra. Megbízatása 4 évre szól.

Hamran István kinevezésének előzménye, hogy augusztus végén lemondott (szeptember 15-i hatállyal) a januárban kinevezett szlovák rendőrfőkapitány, Peter Kovarík, aki ellen büntetőeljárás indult a hatalommal való visszaélés és az igazságügyi eljárás akadályozása miatt. Kovarík visszautasította a vádakat, panasszal élt az eljárás ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik