Nagyvilág

Bocsánatot kért az afgán néptől a külföldre szökött elnök

SAJJAD HUSSAIN / AFP
SAJJAD HUSSAIN / AFP

A Twitter fiókjában tett közzé nyilatkozatot szerda délután Asraf Gháni volt afganisztáni elnök, aki még augusztus 15-én menekült el az országból, feltehetően részben a tálib megtorlástól tartva. Nyilatkozatában most azt írta, azért hagyta el Kabult, hogy elejét vegye a véres utcai harcoknak.

 Életem legnehezebb döntése volt Kabul elhagyása, de úgy gondoltam, ez az egyetlen módja, hogy nyugalomban tartsuk a fegyvereket, és megmentsük Kabult hatmillió polgárával együtt

– írta a posztjában Asraf Gháni.

Az exelnök megragadta az alkalmat, hogy cáfolja azokat a híreszteléseket, melyek szerint dollármilliókat vitt ki az országból, sőt azt írta, áll a vizsgálatok elébe. A lopással kapcsolatos állítások – mint az Al Jazeera hírportálja írja – a szomszédos Tádzsikisztánban tartózkodó volt afgán nagykövettől, Zahir Aghbártól származnak, aki azt mondta korábban, hogy Ghani mintegy 169 millió dollárt vitt magával, amikor elhagyta Afganisztánt.

Ghani, aki jelenleg Abu-Dzabiban tartózkodik, sajnálatát fejezte ki, amiért elődeihez hasonlóan ő sem volt képes békét és jólétet hozni a háború sújtotta ország számára.

Bocsánatot kérek az afgán néptől, amiért nem tudtam másképp befejezni

– írta az exelnök.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a TOLO News afgán hírügynökségnek adott interjújában néhány nappal ezelőtt azt állította, Gháni az Afganisztánból való menekülése előtti este azt mondta neki,

felkészült rá, hogy mindhalálig harcoljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik