Nagyvilág

Országos felkelést hirdetett a mianmari árnyékkormány

STR / AFP
STR / AFP

Országos felkelésre szólított fel kedden a katonai rezsimmel szembeni ellenállást vezető földalatti szervezet Mianmarban – írta többen között az AP News. A Mianmari Nemzeti Egységkormány néven ismert alakulat megbízott elnöke, Duva Lasi La Facebookon is közzétett beszédében arra buzdította a lakosságot, hogy az ország valamennyi településén, falvakban és városokban egyszerre lépjenek fel a katonai diktatúra ellen.

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg még az idén februárban ragadta magához a hatalmat, miután elégedetlenek voltak a választási eredményekkel. A legutóbbi választásokon a Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű civil ernyőszervezet – a februárban fogságba ejtett Nobel-békedíjas államtanácsos-asszony, Aung Szan Szú Kjí irányításával – nagyjából hetven százalékos többséget szerzett a törvényhozásban. A hadseregnek szakértők szerint az nem tetszhetett, hogy az általuk kreált Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja a választásokon jelentősen visszaesett.

Ők a 440 fős alsóházban mindössze 26, a 224 fős felsőházban pedig csak 7 képviselői helyet szereztek, és ezzel jelenősen csökkentették legális befolyásukat.

Az országot a februári hatalomátvétel óta zavargások, fegyveres összecsapások sújtják, sok a civil áldozat is. Komolyabb harcok folytak vidéken, különösen a határ menti régiókban, ahol az etnikai kisebbségek milíciái véres összecsapásokba bocsátkoztak a katonai diktatúra csapataival.

Az árnyékkormány miniszterelnöke, Mahn Vinn Khaing Thann az interneten közzétett külön közleményében az írta, a keddi lépést a megváltozott körülmények kényszerítették ki, amelyek megkövetelik az uralkodó katonai rezsim teljes felszámolását.

Duva Lasi La felszólította az etnikai kisebbségek vezette milíciákat, hogy azonnal támadják meg a kormányerőket. Ezek a csoportok, amelyek évtizedek óta küzdenek a mianmari központi kormányzattal szembeni nagyobb autonómiáért, a Mianmari Nemzeti Egységkormánytól függetlenül működnek.

Duva Lasi La „népfelkelésre” szólította továbbá a katonákat és rendőröket is, a köztisztviselőket pedig arra szólította fel, hogy maradjanak távol a hivatalaiktól.

A katonai hatalomátvétellel szembeni mozgalom sok helyen létrehozta az ellenállás kisebb gócpontjait, ám ezek többnyire helyben működnek, és amikor aktívak, akkor is csak kis léptékű akciókra képesek.

A Mianmari Nemzeti Egységkormányt olyan törvényesen megválasztott törvényhozók alapították, akiket a hadsereg a hatalomátvétel után erőszakkal akadályoztak meg, hogy elfoglalják képviselői helyeiket. Az árnyékkormány tagjai jelenleg többnyire Mianmarban bujkálnak vagy száműzetésben vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik