Nagyvilág koronavírus

Rendkívül súlyos a vírushelyzet Vietnámban

Pham THO / AFP
Pham THO / AFP

Elképesztő iramban terjed a koronavírus delta variánsa Vietnám déli részén, a Saigon folyó partján található Ho Si Minh-városban. Az ország legnagyobb városa, amely kilencmillió embernek ad otthont, augusztus 23. óta van teljes lezárás alatt a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt. A lakosoknak ezalatt tilos elhagyniuk otthonukat, még bevásárolni sem mehetenek – írja az AlJazeera. A lap szerint aki nem a vírus ellen küzd, annak az egyre súlyosbodó élelmiszerhiány okozza a legnagyobb gondot.

A korlátozások a városban előre láthatólag szeptember 15-ig tartanak. A kormány tömeges tesztelést rendelt el a lakosság valamint a rendfenntartásért és élelmiszerszállításért felelős katonák körében. A szigorú intézkedések ellenére a városban azonban tovább nő a fertőzések száma, és naponta több mint 200 ember hal meg.

Hétfőn a város több mint 7000 új esetről és 233 halálesetről számolt be, ami még mindig jelentős növekedés az egy héttel ezelőtti 5889-os napi esetszámhoz képest.

A vírus negyedik hulláma túlterhelte az egészségügyi rendszert is, ezért Ho Si Minh-városba az ország más részeiről érkeztek orvosok és ápolók, hogy segítsék a járványkezelést. A kórházak azonban még így sem tudnak befogadni minden kezelésre szoruló beteget, így sokan otthon kénytelenek megküzdeni a súlyos tünetekkel.

A lezárást megelőzően a kormány közölte, hogy a hadsereg önkéntesek és szakszervezeti dolgozók bevonásával gondoskodik a háztartások élelmiszer-ellátásáról. Egy kormánytisztviselő az egyik helyi lapnak azt mondta, hogy Ho Si Minh-városnak naponta 11 ezer tonna árut kell biztosítania a lakosság számára. A névtelenül nyilatkozó tisztviselő szerint a kormány ugyan képes a szállításokra, a lakosság mégis panaszkodik az élelmiszerek és pénzügyi segélyek elosztására.

Egy helyi hírforrás friss felmérése szerint az általuk megkérdezett közel hetvenezer ember hatvankét százaléka veszítette el az  állását a COVID-19 miatt. A munkanélküliek nagyjából 40 százaléka számolt be arról, hogy nem kapott támogatást. Azoknak pedig akik segítséget kaptak, csak 3,5 százaléka állította, hogy a segítség a kormánytól érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik