Nagyvilág

Megtorlással fenyegetik a tálibok a „lázadókat”

Rahmat Gul / MTI / AP
Rahmat Gul / MTI / AP
Aki nincs velük, az ellenük van. Érzékenyek is.

A tálibok szóvivője arra figyelmeztetett, keményen meg fognak torolni mindenféle lázadást Afganisztán új vezetése ellen, bárki is próbálna ilyet szítani. Zabihullah Mudzsáhid (képünkön) azt mondta:

Az iszlám emirátus nagyon érzékeny a lázadásokat illetően. (…) A háborúnak vége, az ország kilábalt a válságból. Eljött a béke és az újjáépítés ideje. Az emberek támogatására van szükségünk

Zabihullah Mudzsáhid újságírók előtt beszélt arról is, hogyha bárki fegyvert ragad, újabb ellenállást szervez, akkor azt mindenképpen ellenségüknek tekintik. Az utóbbi húsz évben kialakított afgán fegyveres erők tagjait arra kérte, csatlakozzanak a vezetésük alatt álló új biztonsági erőkhöz – idézte az MTI.

A tálibok nem sokkal korábban bejelentették, hogy elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító Pandzsír tartományt, ezzel Afganisztán teljes területe övék.

Kapcsolódó
A tálibok elfoglalták az eddig ellenálló Pandzsírt
Azt ígérik, senkit nem ér majd hátrányos megkülönböztetés.

A pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) nem sokkal a radikálisok bejelentése után egy Twitter-üzenetben jelezte, hogy folytatni fogják a küzdelmet. A pandzsíri ellenállást vezető Ahmed Maszúd közölte, fegyveresei továbbra is tartják a Pandzsír-völgy stratégiai pozícióit.

A tálibok szóvivője azt ígérte a Pandzsírban élőknek, garantálják a biztonságukat, és nem éri őket hátrányos megkülönböztetés. Arról is biztosította őket, hogy az áramszolgáltatást és a kommunikációs hálózatokat is haladéktalanul helyreállítják a tartományban.

Megismételte, a leendő kormány összetételét a következő napokban ismertetik. Bár az ezzel kapcsolatos utolsó döntések is megszülettek már, még vannak technikai problémák. A szóvivő szerint amint azok megoldódnak, bemutatják a tálib kormány tagjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik