Nagyvilág

Klímaváltozásügyi minisztériumot hoztak létre Görögországban

Görögország jobbközép kormánya új minisztériumot hozott létre a klímaváltozás kihívásainak kezelésére azt követően, hogy a nyáron hatalmas erdőtüzek pusztítottak az országban – jelentette be az athéni kabinet hétfőn.

A tárca élére Hrisztosz Sztilianidiszt nevezték ki. A 63 éves Sztilianidisz 2014 és 2019 között az Európai Unió humanitárius segélyezésért és válságkezelésért felelős biztosa volt. A politikus ciprusi állampolgár, és görög állampolgárságot adományoznak neki, mielőtt pénteken letenné hivatali esküjét – mondta el Jannisz Ekonomou kormányszóvivő.

Sztilianidesz fogja összehangolni a tűzoltással és segélyezéssel kapcsolatos erőfeszítéseket, illetve ő felel azokért a politikai döntésekért, amelyek célja, hogy Görögország alkalmazkodjon az éghajlatváltozásra visszavezethető hőmérséklet-emelkedéshez.

A volt uniós biztos azt mondta: a kihívások és elvárások teljes tudatában fogadta el a tisztséget.

Az éghajlatváltozás hatásai túlnőttek rajtunk, és késlekedés nélkül fel kell gyorsítanunk a nagyobb változást,

hangsúlyozta. „A katasztrófavédelem és a felkészültség a leghatékonyabb fegyver, amellyel rendelkezünk” – tette hozzá.

Az athéni kabinet először Evangelosz Aposztolakisz egykori vezérkari főnököt és védelmi minisztert akarta kijelölni az új tárca élére, de ő az ígért pártközi egyetértés hiányára hivatkozva visszalépett.

Az idei nyáron kiterjedt erdőtüzek több mint ezer négyzetkilométernyi területet perzseltek fel Évia szigetén, valamint Görögország déli részén.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik