Nagyvilág

Puccs volt Guineában, de az elnök állítólag jól van

CELLOU BINANI / AFP
CELLOU BINANI / AFP

Jól van és nem esett bántódása Alpha Condé guineai elnöknek – közölték a vasárnap puccskísérletet végrehajtó lázadók vasárnap este. A szervezetüket Nemzeti Gyűlés és Fejlesztési Bizottságnak (CNRD) nevező zendülők nem árulták el, hogy hol tartják fogva a 83 éves államfőt, de tudatták az állami tévében közleményükben, hogy szavatolják a sértetlenségét, és biztosítanak neki orvosi ellátást.

A CNRD közölte azt is, hogy katonai parancsnokok lépnek a régiók kormányzóinak helyére, a távozó minisztereket és az intézmények vezetőit pedig hétfőn, helyi idő szerint 11 órára megbeszélésre hívják a parlamentbe. A megjelenésük kötelező, a távolmaradást a CNRD elleni lázadásnak fogják elkönyvelni. A zendülők közölték azt is, hogy további tájékoztatásig kijárási tilalmat vezetnek be az ország egész területén.

A hadsereg különleges alakulatai vasárnap hajtottak végre puccskísérletet a nyugat-afrikai országban. A Mamady Doumbouya ezredes vezette lázadók behatoltak Conakry kormányzati negyedébe, és őrizetbe vették Alpha Condé elnököt. A francia idegenlégiósból lett ezredes bejelentette, hogy felfüggesztik az alkotmányt, feloszlatják a parlamentet, leváltják a kormányt és lezárják az ország határait.

Alpha Condé tavaly októberben nyerte el a harmadik mandátumát. A választás alatt és után erős feszültség uralkodott a nyugat-afrikai országban, többtucatnyian haltak meg összetűzésekben, és többtucatnyi ellenzékit vettek őrizetbe. Condé tavaly márciusban az élénk tiltakozás ellenére új alkotmányt fogadtatott el, amelynek célja szerinte „az intézmények korszerűsítése” volt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik