Nagyvilág

Egy másik fehérorosz sportoló is Lengyelországba menekült az olimpia alatt

Julia Reinhart / Getty Images
Julia Reinhart / Getty Images
Olga Szafronovának lépnie kellett, miután hazaárulónak nyilvánították.

A tokiói olimpián szereplő Kriszcina Cimanouszkaja futó mellett egy másik fehérorosz élsportoló, Olga Szafronova lovas is Lengyelországba menekült. Az ügyet biztonsági okokból nem hozták eddig nyilvánosságra, írja a lengyel sajtóra hivatkozva az MTI.

Szafronovát kizárták a fehérorosz olimpiai csapatból, még mielőtt elindult volna a nyári tokiói játékokra. A helyi hatóságok arra hivatkoztak, hogy egyik lovánál doppingszert mutattak ki, közölte vasárnap a PAP hírügynökséggel a sportolót képviselő lengyel ügyvéd, Tomasz Wilinski. Az olimpikon a döntés idején Lengyelországban tartózkodott, az ott végzett doppingteszt nem igazolta a Fehéroroszországban emelt gyanút.

Szafronova az eset kapcsán bírálóan nyilatkozott a minszki vezetésről, ennek nyomán felkerült a hazaárulók listájára, amelyen akkor már több mint 40 más fehérorosz élsportoló is szerepelt.A sportolónő akkor humanitárius vízumot kért a lengyel hatóságoktól önmaga, valamint élettársa számára. Az ügy nyilvánossá tételéről azt követően döntöttek, hogy szombaton Joanna Kluzik-Rostkowska lengyel ellenzéki képviselő segítségével, a minszki lengyel külképviselet közreműködésével Szafronova két másik lovát is sikerült elhozni Fehéroroszországból. Az ügyvéd szerint a sportolónő lengyel állampolgárságot szeretne kérni, kettős állampolgárként ezt követően Lengyelországot képviselné a nemzetközi versenyeken.

Augusztus elején kapott lengyel humanitárius vízumot a minszki vezetést szintén bíráló Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futónő, akit akarata ellenére fel akartak tenni egy Minszkbe induló járatra a fehérorosz olimpiai csapat vezetői a tokiói olimpia során, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik