Nagyvilág

Már Kim Dzsongunnak is feltűnt, hogy veszélyes a klímaváltozás

Észak-Koreában a tavalyi tájfunok rossz hatással voltak a mezőgazdaságra, ami kihatott a létfontosságú növények termesztésére. A hetekig tartó aszály és a heves monszunesők idén is megtették a magukét, így a jelek szerint komoly éhínség sújtja Észak-Korea népét.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor a BBC News szerint most felszólította beosztottjait, hogy foglalkozzanak az élelmiszerhiány megoldásával, és kitért a klímaváltozás veszélyeire is. Szerinte intézkedésekre van szükség a „rendellenes klíma” ügyében, és arra kérte beosztottjait, hogy kezeljék az aszályt és az árvizeket. Mindezek az észak-koreai kommunista párt Politikai Bizottságának csütörtöki ülésén hangoztak el.

Kim Dzsongun azt mondta, hogy az éghajlatváltozás „veszélye” az elmúlt években „fokozódott”, hozzátéve, hogy „sürgős intézkedésekre” van szükség. A diktátor szorgalmazta továbbá az ország árvízvédelmi infrastruktúrájának fejlesztését. Mint mondta:

A folyók szabályozását, a talajeróziót akadályozó erdőtelepítést, a gátak karbantartását és az árapályos töltéseket kell előtérbe helyezni.

A természeti katasztrófák okozta károkon kívül Észak -Korea gazdaságát keményen sújtották az utóbbi időben a nemzetközi szankciók, emellett a koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett határzárnak sem volt kifejezetten jótékony hatása a lakossági ellátás szempontjából. A határzár elsősorban a Kínából érkező létfontosságú exporttermékek piacát érintette.

A hét elején az ENSZ közölte, hogy Észak-Korea elutasította az országnak felajánlott csaknem hárommillió adag koronavírus elleni vakcinát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik