Nagyvilág

Megvonták a bizalmat a román miniszterelnöktől, bizalmatlansági indítvány jöhet

A középső romániai kormánypárt nem asszisztál a közpénzből történő rabláshoz.

Megvonta a bizalmat csütörtökön Florin Citu miniszterelnöktől a középső romániai kormánypárt. A párt vezető testülete az éjfél után kiadott közleményében kijelentette, támogatni fognak egy Florin Citu elleni esetleges bizalmatlansági indítványt, írja az MTI.

Az USR PLUS országos bürója kijelentette, Florin Citu miniszterelnök politikai válságba lökte az országot, a szövetség pedig soha, semmilyen kormányzás alatt nem fogja a nevét adni a közpénzből történő rabláshoz. A párt arra kérte a koalíciós partnereket, hogy vegyék tudomásul: a Citu-kabinetnek megszűnt a többségi parlamenti támogatása, és kezdjenek tárgyalásokat egy új miniszterelnök-jelöltről, egy új kormány megalakításáról.

Ha az új miniszterelnökről szóló koalíciós tárgyalások nem vezetnek eredményre, az USR PLUS támogatni fog egy, a Citu-kormány elleni bizalmatlansági indítvány

– áll a hajnalban kiadott közleményben.

A pártszövetség azt is közölte, hogy az új kormányba is a szerda este leváltott Stelian Iont jelölik igazságügy-miniszternek, akit támogatnak az igazságügyi reform folytatásában.

A közpénzből történő rablás kifejezéssel a szövetség az Anghel Salignyről elnevezett, 50 milliárd lejes keretösszegű (3500 milliárd forint) fejlesztési programot illette, mellyel a tervezet szerint a helyi önkormányzatok számára nyújtana támogatást a kormány a víz-, gáz- és szennyvízhálózataik kiépítésére vagy fejlesztésére és közútjaik javítására. A programot elindító sürgősségi kormányrendelet elfogadására szerdán két alkalommal is összehívták a kormányt, ám az USR PLUS ellenszegülése miatt végül nem sikerült elfogadni a dokumentumot. Az USR PLUS bojkottálta az estére összehívott második kormányülést, többek között arra hivatkozva, hogy a kormányrendeletet nem véleményezte Stelian Ion igazságügyi miniszter, aki viszont arra hivatkozott, hogy nem kapta meg a dokumentum eredeti példányát.

A meghiúsult esti kormányülés után Citu igazságügyi miniszter felmentését kérte Klaus Iohannis államfőtől, mert szavai szerint nem fogadhat el Románia kormányában olyan minisztereket, akik szembefordulnak az ország modernizálásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik