Nagyvilág europoli

Bárhol bevethető európai haderő létrehozását sürgetik az Unióban

JOHN THYS / AFP
JOHN THYS / AFP
Két vezető tisztségviselő is nyíltan beszélt erről.

Két magas rangú európai uniós tisztségviselő egy bárhol bevethető gyorsreagálású európai haderő létrehozását sürgette csütörtökön, rámutatva, hogy az afganisztáni válság esélyt kínál az évtizedes bénultság felszámolására – számolt be róla az MTI.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Claudio Graziano tábornok, az EU Katonai Bizottságának elnöke az uniós védelmi miniszterek informális találkozója előtt nyilatkozták, ahhoz, hogy az unió reagálni tudjon a határain túli konfliktusokra, meg kell kezdenie egy 5000 fős gyorsreagálású haderő létrehozását. Erre azért is külön szükség van, hogy ezáltal kevésbé függjön az EU az Egyesül Államoktól.

„A nemzetközi haderő kaotikus afganisztáni kivonulása valószínűleg katalizátorként fog szolgálni az Európai Unió közös védelmének fejlesztéséhez, amelynek részét kell képezze az állandó gyorsreagálású haderő” – vélekedett Josep Borrell.

Az uniós védelmi és külügyminiszterek erről is tanácskoznak csütörtökön és pénteken szlovéniai informális találkozójukon.

Néha történnek olyan események, amelyek történelmi folyamatok katalizátoraiként működnek és áttöréshez vezetnek. Úgy gondolom, hogy Afganisztán is ezek közé tartozik

– fűzte hozzá a spanyol politikus, hozzátéve, mindennél világosabb, hogy nagyobb, erősebb európai védelemre van szükség. Éppen ezért reméli, hogy már októberben vagy novemberben tervezeti szakaszba lép a kezdeményezés.

Az Afganisztánban, a Közel-Keleten és a Száhel-övezetben kialakult helyzet azt mutatja, hogy itt az ideje a cselekvésnek, hozzá kell látni egy gyorsreagálású európai katonai erő létrehozásához, jelezve az unió elszántságát, hogy globális stratégiai partnerként akar fellépni

– erősítette meg Borrell mondandóját Claudio Graziano tábornok.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik