Nagyvilág

Az olasz miniszterelnök kifakadt, hogy az EU még mindig nem képes kezelni a migrációs válságokat

Filippo MONTEFORTE / AFP
Filippo MONTEFORTE / AFP

Olaszország továbbra is reméli, hogy a gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20) csúcstalálkozót tart Afganisztán ügyében, mindazonáltal egyetlen ország sem dolgozott ki stratégiát arra vonatkozóan, hogy miként viszonyuljanak a tálibokhoz – mondta csütörtökön Mario Draghi olasz miniszterelnök.

Senki sem állíthatja, hogy egyértelmű stratégiával rendelkezik, senki sem rendelkezik menetrenddel

– jelentette ki sajtótájékoztatóján a kormányfő.

A miniszterelnök úgy vélekedett, az uniós tagállamoknak jobban kellett volna kezelniük a migrációs válságot, egyúttal bírálta azokat a tagállamokat, amelyek visszautasították további afgán menekültek befogadását.

Az Európai Unió továbbra is képtelen kezelni ilyen válságokat, néhány ország már közölte, hogy nem akarnak több afgánt. Hogy tehetik ezt?

– fogalmazott.

Draghi közölte, hogy rövidesen eszmecserét folytat a válságról Emmanuel Macron francia államfővel, jövő héten pedig Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Az olasz kormányfő mindazonáltal hozzátette: az ENSZ Közgyűlésének – szeptember 30-ig tartó – 76. ülésszakáig nem tartanak semmilyen G20-találkozót.

A EU-tagországok védelmi minisztereinek szlovéniai, informális tanácskozására érkező José Manuel Albares spanyol külügyminiszter az EFE spanyol hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: „operatív, de semmi esetre sem politikai kapcsolatokat” kell fenntartani a radikális iszlamista tálibokkal annak érdekében, hogy kihozhassák Afganisztánból azokat a nemzetközi erőkkel együttműködő afgán állampolgárokat, akik nem tudták elhagyni az országot a csapatkivonás augusztus 31-re kitűzött határidejéig.

Albares szerint fontos, hogy ezeken a kapcsolatokon keresztül az új afgán vezetők meghatározzák az időpontokat, amikor uniós tagállamok elszállíthatják a velük együttműködő afgán állampolgárokat.

Spanyolország, természetesen, nem fog tárgyalni

– szögezte le. A tárcavezető biztonsági okokból nem bocsátkozott részletekbe az esetleges evakuálási műveletekkel kapcsolatban.
A spanyol külügyminiszter szerint a szigorúan operatív kapcsolattartás amiatt is fontos, hogy be tudják juttatni a humanitárius segélyszállítmányokat a közép-ázsiai országba. Albares hangsúlyozta: követelni kell a táliboktól az emberi jogok tiszteletben tartását, különös tekintettel a nőkre, a lányokra és mindenféle kisebbségre.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök ezt megelőzően családjával együtt elmenekült az országból – mint később kiderült – az Egyesült Arab Emírségekbe.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik