Nagyvilág

Putyin szerint félmilliárd is lehetne Oroszország lélekszáma

Sergey Bobylev / POOL / Sputnik via AFP
Sergey Bobylev / POOL / Sputnik via AFP

Tanévnyitó ünnepségen járt szerdán Vlagyimir Putyin a vlagyivosztoki Okean gyerekközpontban. Az orosz elnök az MTI tudósítója szerint itt arról beszélt, hogy Oroszország lakossága mára elérhetné az ötszázmillió főt, ha az ország nem esett volna szét kétszer is a huszadik század folyamán. Az orosz elnök szavai szerint a múlt században kétszer „hullott szét az orosz államiság”. Először a 1917-es szocialista forradalom következtében az Orosz Birodalom, majd a század végén a Szovjetunió omlott össze.

És hogy miért? Alaposan elemezni kell, hogy mi volt a kiváltó oka ezeknek a drámai eseményeknek. Ha ezek nem történtek volna meg, más lenne az országunk. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a népességünk most 500 millió körül lenne. Gondoljatok csak bele!

– fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök a tanévnyitón azt is hozzátette, a jövőben semmiképp sem szabad megengedni, hogy ilyesmi megismétlődjön. Az okok tanulmányozása szerinte megmutatja, hogyan kell növelni az ország erejét, és miként érdemes alakítani viszonyát a szomszédokkal. A múlt pedig – mint mondta – segít megérteni a mai történéseket és azt, hogy mit kell tenni a jövőben.

Az elnök a tanulóifjúságnak elmagyarázta azt is, hogy olyan bel- és külpolitikai szakértőnek tartja magát, akinek tudása álmából felébresztve is biztos ezekben a kérdésekben.

Egy kérdésre válaszolva Putyin azt is bevallotta, hogy sikerült beteljesítenie gyerekkori álmát, azt hogy a hazája szolgálatának szentelhesse magát. Az elnök emellett arra intette hallgatóságát, hogy ne higgyen az interneten fellehető „információs szemétnek”, csak a megbízható szakértőknek.

Vlagyimir Putyin karrierjének mindazonáltal nem sokat ártott a huszadik század két nagy összeomlását megalapozó kommunista rezsim. Az orosz elnök a diplomája megszerzése után a szovjet államvédelmi szerv, közismert nevén a KGB leningrádi szervezetének munkatársa lett, majd a kelet-németországi Drezdában szintén KGB-tisztviselőként is teljesített szolgálatot a berlini fal leomlása idején. Putyin egészen a Szovjetunió bukásáig aktív volt a KGB-ben, 2000 óta napjainkig pedig elnökként – közben kényszerűen négy éven át miniszterelnökként – vezeti az orosz föderációt. Oroszország lélekszáma a Putyin által emlegetett ötszázmilliótól igen messze áll, az orosz Statisztikai Hivatal 2017-es becslése szerint nagyjából 143,4 millió fő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik