Nagyvilág

Fél év háziőrizet után otthagyta Oroszországot Navalnij sajtósa

Elhagyta Oroszországot Kira Jarmis, a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki politikus sajtótitkára – közölte az Interfax híre alapján az MTI. Az orosz hírügynökség úgy tudja, Jarmis Helsinkibe utazott.

Egy orosz bíróság augusztus 16-án másfél éves időszakra korlátozta Kira Jarmis mozgásszabadságát arra hivatkozva, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével vett részt a Navalnij szabadon bocsátását követelő tüntetések szervezésében. Jarmis szerint politikailag motivált vádakról van szó és fellebbezett a döntés ellen.

Jarmis a büntetés ideje alatt nem kereshet fel tömegrendezvényeket, nem vehet rész bennük és nem változtathatja meg állandó lakcímét a büntetés-végrehajtási felügyelet értesítése nélkül. Navalnij 31 éves szóvivője február 1-je óta volt házi őrizetben az ellene felhozott vád miatt, amelynek ügyében most hirdettek ítéletet.

Az orosz hatóságok Vlagyimir Putyin irányítása alatt a szeptemberi parlamenti választásokra tekintettel keményen felléptek az ellenzéki erőkkel szemben, Navalnij szövetségesei közül többen külföldre menekültek, hogy elkerüljék további korlátozásokat, vagy az esetleges börtönt.

A Kreml egyik legélesebb bírálójának számító Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait, amikor egy feltehetően idegméreggel elkövetett támadást követően Németországban lábadozott. Az ítéletet a nemzetközi közösség széles körben politikailag motiváltnak nevezte és elítélte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik