Nagyvilág koronavírus

Tovább gyorsult Romániában a járvány

Tovább gyorsult Romániában a koronavírus-fertőzések terjedési üteme: csütörtökön az új esetek kéthetes mozgóátlaga meghaladta az ötszázat, a napi esetszám pedig megközelítette az ezret.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint az utóbbi 24 órában az előző napinál százzal több, 953 új esetet diagnosztizáltak, ami csaknem kétszerese az utóbbi két hét napi átlagának, tudósít az MTI. Maga a kéthetes mozgóátlag is több mint kétszerese a két héttel korábbinak: csütörtökön már 504 új eset számított volna átlagosnak.

Az utóbbi napon 17 fertőzött halt meg: ez is szinte duplája az utóbbi két hét napi átlagának.

A kórházakban több mint kétszer annyi fertőzöttet ápolnak, mint két héttel korábban: csütörtökön számuk elérte az 1658-at. Még gyorsabb ütemben növekszik az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma: a két héttel korábbi 98-ról 228-ra emelkedett.

Ezzel szemben az oltási hajlandóság továbbra is csökkenőben van Romániában: a beoltottak száma már csak átlagosan 7800-zal emelkedik naponta. A 19,3 milliós Romániában eddig 5,207 millió ember, a beoltható – tizenkét év feletti – lakosság 30,7 százaléka kapott legalább egy adag, koronavírus elleni vakcinát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik