Nagyvilág

Megkövette a megvert Malina Hedviget a szlovák államfő

Martin Baumann / TASR / MTI
Martin Baumann / TASR / MTI
Zuzana Čaputová megemlékezett róla, hogy 15 éve bántalmazták a lányt magyarsága miatt.

15 éve történt a Magyarország és Szlovákia viszonyát is megrontó bántalmazás, amikor két fiatal megverte Zsák Malina Hedvig diáklányt. Ebből az alkalomból adott ki közleményt Zuzana Čaputová szlovák államfő. Ebben emlékeztetett, pont a kétoldalú viszony kihűlésekor támadták meg magyarsága miatt a lányt, akinek később se szolgáltattak igazságot és fenyegetések is érték – írja az Új Szó a TASR hírügynökség jelentése alapján. A köztársasági elnök így fogalmazott:

Az államapparátus ellene fordult – egy átlagpolgár ellen. Az államhatalmat gyakorlók úgy forgatták ki a törvényt, hogy végül őt akarták bíróság elé állítani, nem pedig azokat, akik megtámadták. Az elkövetőket sohasem vonták felelősségre. Zsák Malina Hedvig pedig az események és a társadalmi légkör nyomása alatt Szlovákián kívül volt kénytelen új otthont keresni. Később ugyan bocsánatkérésben részesült, de ez csak részleges elégtétel mindazokért a megaláztatásokért, amelyeket évekig el kellett viselnie.

Az Új Szó hozzáteszi, ugyan Malina Hedvig ellen minden eljárást megszüntettek, viszont az ügyet a mai napig nem sikerült teljesen lezárni.

(Kiemelt kép: Résztvevők a 2006-ban Nyitrán megvert egykori diáklány, Zsák Malina Hedvig melletti támogató tüntetésen Pozsonyban, 2014. április 30-án, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil szervezet rendezésében. A transzparensen olvasható felirat jelentése: „Igazságot Hedvignek!”)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik