Nagyvilág

Kétszer is verekedtek ma az örmény parlamentben

Handout / press service of Armenia's government / AFP
Handout / press service of Armenia's government / AFP

Mozgalmas napja volt az örmény képviselőháznak, miután egymás után kétszer is verekedés tört ki szerdán az ülésteremben. Ez feltehetőleg azért történt, mert a kormánypárt egyik képviselője lehazaárulózta azokat a korábbi védelmi minisztereket, akinek a hivatali idejében állítólag pénzért lehetett megváltani a katonai szolgálat alóli mentességet – írja az MTI.

A hazaárulózó képviselő Hajk Szarkiszján, az örmény kormánypárt képviselője volt. Az ellenzéki pártszövetség vezetője, Szejran Ohanján volt védelmi miniszter ezután megdobta Szarkiszjánt egy ásványvizes palackkal, majd nem sokkal ez után verekedés tört ki az ülésteremben. Alen Szimonján, a képviselőház elnöke ekkor az élő közvetítés megszakítására adott utasítást, és meg is szakították az ülést.

Agnesza Hamoján, az egyik képviselő a Facebook-oldalán közvetítette az ülést. Ezen látható, amint képviselők verekednek és obszcén kifejezéseket használnak. A képviselőház biztonsági szolgálata ezután kivezette a teremből a legagresszívabbnak tartott képviselőket.

Az örmény parlamentben szerdán újabb verekedés tört ki a képviselők között Váhe Akopján ellenzéki képviselő beszéde közben. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint Akopján a kormányzó párt képviselőihez fordulva azt mondta:

Nem etethetik sokáig a népet iskolai dolgozat benyomását keltő, populizmustól csöpögő, szép szavakból, pohárköszöntőkből és szlogenekből álló programmal.

Az egyik képviselő ezután durva hangnemben válaszolt Akopjánnak, majd ismét verekedni kezdtek az örmény honatyák. A házelnök rendre utasította a jelenlévőket, és ismét utasítást adott az élő közvetítés megszakítására.

Örményországban júniusban tartottak előrehozott képviselőház választásokat. Az új törvényhozás augusztus 2-án kezdte meg munkáját. A 107 fős örmény parlamentben a kormányzó erőnek 71, az ellenzéki pártszövetségeknek 36 képviselője van. A Reuters azt írja, a belpolitikai feszültségek azóta erősödtek fel Örményországban, mióta Azerbajdzsán és Örményország tavaly kisebb háborúba keveredett Hegyi-Karabah ellenőrzése okán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik